ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Издателство > Издателство „Изток-Запад“ с награда за особен принос към китайската книга

< Обратно към всички новини

27 Юли 2017

Наградата за особен принос към китайската книга (中华图书特殊贡献奖, China Book Award for Special Contributions) е изключително престижно държавно отличие на Китайската народна република. Учредена е от Администрацията по масово осведомяване и книгоиздаване с цел отличаване на книгоиздатели, писатели и преводачи със значителен принос към разпространението, превода и издаването на китайски книги и към насърчаване на културния обмен между китайската и други световни култури.

 

 Любен Козарев, основател и управител на издателство „Изток-Запад“  ще получи Награда за особен принос към китайската книга на 22 август 2017 г. по време на международния книжен панаир в Пекин.

Това признание е резултат на дългогодишни постоянни усилия за издаването на най-доброто от китайската класическа и съвременна литература, и то в превод с безкомпромисно качество. Тази награда е висока оценка за работата на целия екип на издателство „Изток-Запад“.

 

 Награда ще получи и преводачът от китайски на български Петко Хинов, с когото „Изток-Запад“ работи от години. Именно той е превел за издателството знакови книги от китайски като:  “Чудните дела на съдията Бао. Том 1“ от Ши Юкун, „Сън в алени покои. Том 1 и Том 2“ от Цао Сюецин„Първи стъпки в китайската медицина“ от Чън Цихун„Бит и душевност на моя народ“ от Лин Ютан и др.

Сред носителите на тази награда досега са:

 


- ЛИ Джихуа (李治华), превел за 27 години на френски език романа на Цао Сюецин „Сън в алени покои“ с подкрепата на най-солидното издателство за разпространение на китайска литература във Франция, Paris Editions You Feng.

 

 - ТАН Дзялун (唐家龙), преводач с огромен принос към представянето на Китай в чужбина и бивш директор на издателство „Китайска литература“

 

 - Ulrich Kautz, професор по китаистика от университета Йохан Гутенберг

 

 - ЧЪН Дашу, президент на SAGE Publications Asia Pacific Pte Ltd. Сингапур

 

 - B. R. Deepak, индийски китаист и преводач, професор в Jawaharlal Nehru University, Delhi

 

 - Козуки (饭冢容), професор в литературния факултет на Централния японски университет

 

 - ПАН Шисюн (潘世勋), President and Chief Executive Officer of Printing Management, Cambridge University Press, UK

 

 - Joseph V. Reed, заместник-председател на ООН, за принос към проекта „Китайската култура и цивилизация“

 

 - Federico Masini, директор на Институт Конфуций при Университета на Рим