ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Издателство > Д-р Атанас Михайлов препоръчва „Лечебните подправки“

< Обратно към всички новини

17 Юли 2017

Без вкуса и аромата на подправките животът ни би бил по-скучен. Хората са започнали да използват подправки още преди да се научат да употребяват сол. За тях са се водили войни, с тях са свързани и великите географски открития. През 1498 година Васко де Гама тръгва на морска експедиция до Индия с цел набавяне на подправки. По-късно португалците препречват пътя към Индия и закопнелите за подправки испанци в търсенето на друг път до Индия откриват Америка.

 

Днес е трудно да преценим от какво повече са били привлечени хората – от вкуса и аромата или от лечебната сила на подправките. Както проф. Агарвал си спомня, майка му го е лекувала с кориандър при висока температура, с джинджифил при гадене и повръщане, с куркума наръсвала раните му и т.н. и т.н.

 

Потенциалът на природните средства е изключителен, дори още не си даваме сметка колко е голям. Вероятно те ще ни спасят и тогава, когато модерните днес технологии изчерпат възможностите си. Имам предвид, че според прогнози на учените до 30-50 години откритите до сега антибиотици ще бъдат на практика безполезни. По света вече умират десетки хиляди души годишно от бактерии, срещу които няма ефикасни медикаменти. В тази връзка искам да припомня, че големият наш народен лечител Петър Димков успява да спаси 280 свои войници, разболели се от холера с непретенциозната комбинация от чесън и лимонтузу. Това се случва в началото на ХХ в. А доста по-късно, през 70-те години холерният ембрион взе десетки жертви в Турция въпреки употребата на модерни антибиотици.

 

Във връзка с бактерицидните и противовирусни свойства на подправките ми се иска да припомня за откритието на руския учен Токин, описано още през 1928 година. При научни експедиции в южните републики на Съветския съюз на младия тогава учен направило впечатление, че въпреки горещия климат и употребата на месо, купувано по пазарите, няма много чревни инфекции. Токин тръгва по следата, анализира фактите, изследва химичния състав на храните и открива бактерицидния ефект на някои вещества в подправките, които традиционно и в добри количества употребяват южняците. Той ги нарича фитонциди – от гр. φυτóν – „растение” и лат. caedo  –  „убивам” –  биологично активни вещества, образувани от растенията, които убиват или потискат развитието на бактерии, микроскопични гъбички, протисти.

 

 


Ако проследим темата за фитонцидите, ще забележим, че в англоезичната литература тя е твърде рядко и бегло засегната. За сметка на това в китайски, японски, руски, украински източници срещаме сериозни научни разработки. Изглежда, древната култура и традиции благотворно влияят и върху научните търсения. Фитонцидите са широко представени в аюрведическата медицина, ароматотерапията и дори ветеринарната медицина, но се отминават с мълчание от медицината, наречена „доказателствена”.

 

Именно затова е важно за всички нас, че учен от САЩ, и то от ранга на проф. Агарвал се е ангажирал с популяризирането на лечебните подправки. Очевидно, научният му интерес е повлиян и от богатите традиции на неговата родина – Индия.

 

При едно свое изказване проф. Агарвал казва: „Наследствените причини за заболявания са 5% и върху тези 5% се изливат милиардите инвестиции за проучване и изследване. 95% от болестите могат да се повлияят чрез стила на живот, храненето като над 800 вида храни и подправки могат да ни предпазят от възпаление, диабет, рак.”

 

Но за да е максимална ползата, трябва да познаваме свойствата им. „Лечебните подправки” на проф. Агарвал и Дебора Йост е един великолепен пътеводител, който ще ни насочва към най-добрия избор. Идеята за конкретния избор на определена подправка е заслуга на учения, а опитната журналистка Дебора Йост, написала десетки книги за здраве с общ тираж над 20 милиона броя, с приятния стил на поднасяне на информация спомага за доброто и с интерес възприемане на полезната информация като четенето на приятен детективски роман.

 

Д-р Атанас Михайлов

 

 

Д-р Атанас Михайлов е лекар-хомеопат и фитотерапевт с над 30-годишна практика. Успоредно с успешната си лекарска дейност повече от две десетилетия дава своя принос за популяризирането на природолечението в неговата цялост. 

 

Автор на книгите „Въведение в природолечението. Моята практика“ (2010) и „Здравословно отслабване. Хранене и здраве“ (2011).