ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Издателство > Очаквайте "Възход и падение на Третия Райх" от Уилям Ширър

< Обратно към всички новини

30 Юни 2017

Към съкровищницата в раздел История на издателство "Изток-Запад" скоро ще бъде добавена книгата "Възход и падение на Третия Райх" от Уилям Ширър.

 

На български език тя ще се появи в два тома, първият очаквайте в началото на септември 2017 г.

 

Авторът започва предговора с думите:

"Макар че съм живял и работил в Третия Райх през първата половина от неговия кратък живот и съм бил пряк свидетел как Адолф Хитлер консолидира властта си като диктатор на своя велик, но неразгадаем народ и го повежда на война и завоевание, този личен опит не би ме подтикнал да се заема с написването на настоящата книга, ако към края на Втората световна война не се беше случило едно уникално историческо събитие."

 

"Възход и падение на Третия Райх" е написана от Уилям Ширър през 1960 г. и е посветена на историята на Нацистка Германия (1939-1945).

Съдържанието е базирано на намерени документи, свързани с Третия райх; налични дневници на министъра на пропагандата Йозеф Гьобелс, генерал Франц Халдер и италианския външен министър Галеацо Чано; доказателства и свидетелски показания от Нюрнбергския процес; доклади на британското Външно министерство; както и спомени на автора от шестте години на репортажи за Третия Райх, за вестници, агенция ЮПИ и радио CBS, които са сложили край с налагането на нацистката цензура през 1940 г. 

 

След публикуването си на 17 октомври 1960 г. книгата "Възход и падение на Третия Райх" е продадена в над един милион копия с твърда корица и повече от един милион копия с меки корици. Това, че книгата получава признание от критиката и успех сред публиката е огромна изненада за автора Ширър.

 

През 1961 г. книгата си спечелва наградата National Book Award, и освен това е адаптирана за телевизионния ефир като минисериал и излъчена от American Broadcasting Company през 1966 г.

 

В Ню Йоркското литературно списание Таймс, Хю Тревър-Ропър възхвалява книгата като „Прекрасен научен труд“.