ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Издателство > Sapiens. Кратка история на човечеството

< Обратно към всички новини

05 Януари 2017

Преди едва 100 000 години цели шест вида хора обитават Земята. Днес обаче има само един. Ние. Homo sapiens.

 

Как нашият вид е надделял в битката за надмощие? Как нашите предшественици, водещи живот на странстващи събирачи, са уседнали, създавайки градове и царства? Как се е формирала вярата в боговете, в нациите, в човешките права? Как се изгражда доверие към парите, книгите и законите? Как попаднахме в капана на бюрокрацията, графиците и културата на потребление? Как ще изглежда светът в следващите хилядолетия?

 

В своята книга Sapiens. Кратка история на човечеството доктор Ювал Ноа Харари обхваща цялата човешка история – от първите хора до радикалните и понякога унищожителни революции – когнитивната, земеделската и научната. Използвайки данни от биологията, антропологията, палеонтологията и икономиката, той изследва как ходът на историята е формирал човешките общества, животните и растенията около нас и дори собствената ни личност.

 

Станали ли сме по-щастливи? Можем ли да се освободим от архаичните черти на нашите предшественици, прозиращи все още в нашето поведение? Можем ли да направим нещо, за да променим идните векове?

 

Смела, обхватна и провокативна, книгата Sapiens. Кратка история на човечеството отправя предизвикателство към всичко, което си мислим, че знаем за хората, за техния ум, действия, възможности или... бъдеще.

 

Препоръчвана е от световно признати имена като Марк Зукърбърг, Бил Гейтс и Барак Обама и е преведена на 40 езика.

 

Ювал Ноа Харари е израелски историк, професор в Еврейския университет в Йерусалим.

Роден е на 24 февруари 1976 г. Първоначално специализира средновековна и военна история (1993 - 1998). 

Има публикувани редица статии и книги, но става световноизвестен с книгата Sapiens. Кратка история на човечествотопубликувана първо през 2011 г., а на английски се появява през 2014 г.

Вижте забележителното участие на Ювал Ноа Харари в конференцията TEDGlobalLondon през 2015 г.