ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Sapiens. Кратка история на човечеството

Обратно към всички новини

Sapiens. Кратка история на човечеството

Преди едва 100 000 години цели шест вида хора обитават Земята. Днес обаче има само един. Ние. Homo sapiens.

Как нашият вид е надделял в битката за надмощие? Как нашите предшественици, водещи живот на странстващи събирачи, са уседнали, създавайки градове и царства? Как се е формирала вярата в боговете, в нациите, в човешките права? Как се изгражда доверие към парите, книгите и законите? Как попаднахме в капана на бюрокрацията, графиците и културата на потребление? Как ще изглежда светът в следващите хилядолетия?

В своята книга Sapiens. Кратка история на човечеството доктор Ювал Ноа Харари обхваща цялата човешка история – от първите хора до радикалните и понякога унищожителни революции – когнитивната, земеделската и научната. Използвайки данни от биологията, антропологията, палеонтологията и икономиката, той изследва как ходът на историята е формирал човешките общества, животните и растенията около нас и дори собствената ни личност.

Станали ли сме по-щастливи? Можем ли да се освободим от архаичните черти на нашите предшественици, прозиращи все още в нашето поведение? Можем ли да направим нещо, за да променим идните векове?

Смела, обхватна и провокативна, книгата Sapiens. Кратка история на човечеството отправя предизвикателство към всичко, което си мислим, че знаем за хората, за техния ум, действия, възможности или... бъдеще.

Препоръчвана е от световно признати имена като Марк Зукърбърг, Бил Гейтс и Барак Обама и е преведена на 40 езика.

Ювал Ноа Харари е израелски историк, професор в Еврейския университет в Йерусалим.

Роден е на 24 февруари 1976 г. Първоначално специализира средновековна и военна история (1993 - 1998). 

Има публикувани редица статии и книги, но става световноизвестен с книгата Sapiens. Кратка история на човечеството, публикувана първо през 2011 г., а на английски се появява през 2014 г.

Вижте забележителното участие на Ювал Ноа Харари в конференцията TEDGlobalLondon през 2015 г.