ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Издателство > „Мозъкът на Андрю” или oтвъд предела на емоционалната болка

< Обратно към всички новини

10 Април 2017

Къде живее болката? В ума, в мозъка, в съзнанието? Може ли човек да се разграничи от чувствата и преживяванията си? Трябва ли да храни спомените си, за да се различи от компютър, надарен със съзнание? За професора-невробиолог Андрю съществува ясно разграничение между всичко това. Размива се само тънката нишка, която го води през живота след две трагедии, жигосали съществото му до степен на пълна веществена инвалидизация.

Изповедта на Андрю е лишена от осъзнато търсена емпатия. Затова в една привидна неутралност на битието той говори за Него. За Андрю. Който е достатъчно дистанциран от чувството за вина и емоционален колапс, че може да просъществува в пространството без да го промени по начин, който да му донесе още болка. Това, което би направил един компютър. Там, където болката разяжда, историята се разказва от първо лице, но с излишната уговорка, че там емоциите са празни. Животът – също.

 

Кой е Андрю? Човек, сблъскал се със загубата по баналния за живота начин – чрез безумието от невъзможността да приеме тази загуба. Или е просто един луд на психотерапевтичен сеанс? А може би неговият мозък е нещо повече от просто мозъкът на Андрю?

 

Написана с лекотата на виртуозен разказвач, тази история впечатлява с интимността си, с чистотата и искреността на чувството Любов, с близостта, породена от един почти истеричен смях, който Андрю дави някъде между редовете. Смехът от осъзнаването на абсурдната преходност и илюзията, наречена Живот.

 

„Мозъкът на Андрю” е последният роман на покойният вече Едгар Алан Доктороу (1931 - 2015), нареждайки се до определените за шедьоври „Рагтайм”, „Били Батгейт” и „Цялото време на света”. Той е смятан за един от най-големите автори на ХХ век. Три от романите му са екранизирани, а филмовата версия на „Рагтайм”, заснета от Милош Форман през 1981 г., е с осем номинации за наградите „Оскар”. През последните години от живота си Доктороу често се е изявявал като литературен критик и публицист.