ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Издателство > Разкази с неочакван край

< Обратно към всички новини

09 Април 2017

Хубавото на разказите, е че можеш да четеш по един разказ през определен интервал от време и това няма да наруши усещането ти за целостта на книгата, както е при романите.

Да, ама не и с тези! Тях ги изпиваш жадно наведнъж, и то при уговорката, че ги четеш поне два пъти. Краят им така те завихря, че ти се връщаш френетично в началото и като следовател започваш да душиш за улики не си ли могъл по-рано да предугадиш какво ще се случи накрая. Заканваш се, че със следващия ще си по нащрек и го започваш. После се унасяш. А накрая отново пропадаш. И всеки следващ е различен. Уж вече си наясно със стилистиката, сякаш и темите започваш да усещаш, развиваш параноя спрямо героите, но всеки път оставаш измамен. Финалът е по-хитър, отколкото си ти.

 

 

Защото „Разкази с неочакван край“ не е замислена като книга, която да те шокира, а като книга, която да те забавлява. Тя няма претенции за уникалност. Дори си е избрала възможно най-непретенциозното име. Отпуска те с лежерен хумор, лек изказ, ясни сцени и после с писък изскача от тъмното и те хваща за гърлото.... А понякога ти прокарва и ток по гръбнака. Секунда по-късно ти намига заговорнически, а ти се улавяш как се смееш с онзи нервен смях, присъщ на човек, хванат в неловко положение. Спокойно! И аз бях там, и аз така се смях...

„Разкази с неочакван край” на Емил Йотовски е толкова необходима книга за фонда на българската литература, предвид цялата ни попкултура, идеите, спекулациите, вярванията и научните изследвания върху темите за лудостта, смъртта и паранормалното, че с лекота запълва тази почти празна ниша. Докато се разполага удобно със загадъчна усмивка и дяволито пламъче в очите.

Емил Йотовски се изявява като сценарист и драматург. Участвал е в множество телевизионни формати, а доста от пиесите му са номинирани и печелили награди за драматургия. Но най-странното е, че е лекар. А когато човек е опознал крехкостта и елегантността на живота, това започва да оставя следа във всичко което прави.