ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Издателство > Събития > Представяне на "Литературни похождения" от Никола Георгиев

Обратно към всички събития

17 Октомври 2018

Скъпи приятели,

Имаме удоволствието да Ви поканим на представянето на книгата "Литературни похождения" на Никола Георгиев - литературен критик, структуралист, културолог, фолклорист, есеист, публицист и общественик.

Събитието ще се проведе на 17 октомври (сряда) от 18:00 в Зала 2 на Софийски университет "Св. Климент Охридски" (Ректорат).

Трудовете на Никола Георгиев трябва да се издават, изучават и преиздават и това е причината да се публикува „Избрано“ в два тома. Вторият том ни среща с различни автори и разнородни творби, представени с чутовен размах и дълбочина. Как иначе можем да определим размишленията върху темата за смъртта, бесилото и въжето – от погледа на Ботев, Вазов, Гео Милев и Фурна­джиев, с мостове към Франсоа Вийон, Рембо и Антон Шкерц, с неговата стихосбирка „Рапсодии за българския гуслар“? Или двата незавършени романа – „Приключенията на добрия войник Швейк“ на Хашек и „Приключенията на Гороломов“, на Йовков, които внезапно ни изправят пред „Чудатият овчар“ на Шарл Сорел от 1633 г., Д’Юрфе и Пол Скарон.

Елате да поговорим за делото на човека, който през последните 50 години не спира да вдъхновява своите колеги и студенти.