ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Издателство > Събития > Литературна вечер, посветена на Цветан Тодоров

Обратно към всички събития

29 Март 2018

Френският институт и издателство „Изток-Запад“ ви канят на литературната вечер „Отворени книги“, посветена на творчеството на Цветан Тодоров и по-конкретно на неговата книга „Непокорни“, преведена на български език от Нина Венова. Събитието ще се проведе на 29 март от 18:30 в Медиатеката на Френския институт (пл. "Славейков" 4)

 
Цветан Тодоров (1939-2017) е роден в София, а през шейсетте години на миналия век става известен във Франция със своите есета в областта на литературата. Представител е на движението на структуралистите и през 1970,  заедно с Жерар Жьонет,  основава списание „Поетика“.  След 1980 година  се посвещава на историята на идеите, както на хуманистите, така и на тоталитаризма .

Книгата му „Непокорни“ излиза през 2015. Чрез съдбите на  осем  емблематични непокорни люде, Цветан Тодоров предлага вълнуващ размисъл върху политическите поврати на нашата епоха. Ети Хилезум и Жермен Тийон, Борис Пастернак и Александър Солженицин, Нелсън Мандела и Малкълм Екс, Давид Шулман и Едуард Сноудън  живеят по различно време, противопоставят се  на различни враждебни сили и действията им не са сродни. Общото помежду им е, че се отказват от спокойния живот в името на безусловната си любов към  хората и истината.

 

 

                                   Да предпочетеш  диалога означава да избегнеш двете крайности: монологът или войната.

                                                                                  Цветан Тодоров, „Ние и другите“