ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Издателство > Събития > Представяне на "Руската култура" на акад. Лихачов

Обратно към всички събития

20 Март 2018

Скъпи приятели,

Каним ви на представянето на "Руската култура" - последната книга на академик Д. С. Лихачов, която е равносметка на всестранното изучаване на хилядолетната руска култура и нейното историографско осмисляне. Събитието ще се проведе в Руския културно-информационен център на 20 март от 18:00.

Академик Д. С. Лихачов отстоява хуманистичната концепция за единното културно пространство и развенчава много митове, като обосновава европейската ориентация на руската култура, която е вградила в себе си християнските ценности. Авторът нееднократно подчертава, че значителна роля в усвояването на християнската писмена култура са играли българите и тяхната писменост. Същевременно той разкрива природата на националната самобитност на Русия, проявяваща се в каноните на изконно руската естетика и в православната религиозна практика.

 

 

Тази проб­лемна и дълбоко лична книга ще предизвика у внимателния читател не само съпричастност към великата култура и съдбата на Русия, но и съзнанието за отговорността на всеки към нашия общ дом – към живата и неживата природа, както и към онази част от света, която човекът сам изгражда – културата.