ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Издателство > Събития > Представяне на „(Н)егото ми“ от Бисера Виденова

Обратно към всички събития

06 Октомври 2017

Бисера Виденова и издателство „Изток-Запад“

Ви канят на представяне на стихосбирката

(Н)ЕГОТО МИ 

6 октомври (петък), 18:30 ч.

Книжарница Хеликон – Витоша

(бул. „Патриарх Евтимий“ 68)

За стиховете на Бисера Виденова ще говорят:

Владимир Левчев, Яница Радева, Лъчезар Лозанов и Екатерина Йосифова

 

Доста изненади предлага тъничката книжка на Бисера Виденова. Сред тях най-малката – поне за мен, която не чета електронните публикации – се оказа спокойното небързане на авторката на двайсет и трите къси стихотворения и двете страници проза: почакала е да им дойде времето, за да се появят на хартия. Не попитах колко време, явно – достатъчно е било, за да се откроят сред многотията.

И да заявят дръзка зрялост.

И съзнание за собствената си независимост на мислене и чувственост.

И храброст: в отстояването на своя глас, в пренебрегване на стандартни очаквания. В непривичното – до отстраненост! – третиране на иначе привични теми (самота, еротика, его и т.н.); непримиримост към баналности и клишета – и удоволствие от провокациите... Очаквам продължение.“

Екатерина Йосифова

 

А самата Бисера Виденова често казва за своята стихосбирка: „Моето стихоплетство е лекуване на емоционално тяло или на безсъзнателното ниво, обградена от свои и чужди цивилизационни и социални избори, балансиране на мъжкото и женското у мен. Раздирането на завесата на съня "воал", "голота", "огледало", "срам", "време" се повтарят със или без съжаление. Питала съм се: "Ако бях мъж, в чия точно кожа бих се побрала?" или "Кое огледало бих избрала да ме отрази? Без феминизъм като наложена представа и още по-малко като транссексуалност, а просто стремеж към съвместяване на ролите - Ян на действието и Ин на приемането.

 


 

 

Бисера Виденова е родена на 10.10. в годината на Огнения Кон в София, но първите й 3 години преминават край колизеума в Ел Джем, Тунис. На 7 г. играе ролята на принцеса Елена в „Сватбите на Йоан Асен ІІ”, филм на Вили Цанков, който е и последен за Апостол Карамитев. Следват „Гонитба” на Васил Мирчев, „Буна” - отново на Вили Цанков, и „Приказният площад” - продукция на БНТ и на Теофана Преславска.

Тренира активно стрелба и плуване, от които се отказва заради изпитите по пиано в НМУ „Л. Пипков”. Завършва обаче 7-ма гимназия „Св. Седмочисленици” (тогава „Г. Димитров”). Година преди това остава и без двамата си родители. Работи като чистачка, опакова лекарства, продава билети за театър, има ІІ разряд по машинопис, озвучава филми, специализира в продажбите мулти-левъл.

От 2003 е професионален консултант по класически Фън Шуй и като такъв води едногодишна рубрика в сп. "Усури" (2011), има публикации във в. „Стандарт”, „Дневник”, „Живот и здраве”, както и участия в БНР и БНТ. Стреми се да облагородява обитаемите пространства с изкуство. От 2009 г. е и дипломиран медиатор.

Печели поощрителна награда от конкурса „Любовни упражнения” - „Мавзолея”. В 2012 печели Mediterranean Women Forum Essay Contest в Марсилия за кратък разказ на тема „Терасите”.  Участва със стихотворения в алманаси и антологии в преводи на английски, френски, корейски, румънски. В момента активно работи и в областта на съвременната фотография.