ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Издателство > Събития > Представяне на "Носталгични пътеки" от Сава Славчев

Обратно към всички събития

20 Септември 2017

Сава Славчев и издателство "Изток-Запад"

Ви канят на представянето на книгата

НОСТАЛГИЧНИ ПЪТЕКИ

на 20 септември (сряда) от 18:30 ч.

в Corso (бул. „Цар Освободител“ 10, срещу Руската църква) 

За книгата ще говори писателят Петър Делчев.
А с хубаво вино ще ни посрещнат от Винарска изба "Four Friends".


"Есетата на Сава Славчев са балансирани, елегантни и ерудирани, напълно лишени от присъщата за времето ни ненужна категоричност. Ето какво написах на автора, веднага щом ги прочетох:„Това е твоята форма, удоволствието от свободата при употребата ѝ си личи. Искаше ми се краят на есето за литературата и културата да е по-дързък и обвиняващ, дори зловещ, за да намери, да си направи, да си отвоюва място в съзнанието на четящия. За щастие няма нищо такова! Културният човек се познава по начина, по който защитава културата, а аз съм варварин и се осъзнах като такъв, докато четях. Но от това осъзнаване не ме заболя, напротив – то ме вдъхнови!”

- Петър Делчев

 

Сава Славчев е автор, преводач и редактор италианист. Преди всичко обаче е човек, влюбен в литературата. Завършил е СУ „Св.Климент Охридски” и е специализирал в държавния университет в Милано. Превеждал е поезия и белетристика.

Носител е на специалната награда за поезия на Алберона, Италия, присъдена на петото издание на конкурса през 2010 година.

Сред преводите му саВладетелят“ от Николо Макиавели, академично двуезично издание, в сътрудничество с  института за философски изследвания в Неапол (2014), „Фрагменти“ от Леонардо да Вични, на която е и съставител, „Ползата от безполезното“ от Нучо Ордине, „Джото. Живописецът на Евангелията в "Капела дели Скровени" от Джото, всички публикувани от издателство „Изток-Запад“.

Автор е на два българо-италиански и италиано-български речника, както и на българско-италиански разговорник.

През 2017 г. излезе сборник с негови есета под названието „Носталгични пътеки“.