ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Книжарница > Наука > Вселена от нищото

Вселена от нищото

Вселена от нищото - Лорънс Краус

Лорънс Краус

03-12-2012

от английски: Милена Боринова

208

Мека

140/215 мм

0.26 кг.

978-619-152-138-8

Няма наличност

ДОСТАВКА Отстъпка – 10% за поръчки над 45,00 лв До офис на куриер за 3 работни дни Доставка до офис на куриер 3,60 лв Безплатна доставка до офис на куриер при поръчки над 50,00 лв.
13.90 лв.

Описание

"Лорънс Краус виртуозно представя най-новите идеи за естеството на Космоса и мястото ни в него... Наистина забележително четиво."

- Марио Ливио, автор на „Математик ли е Бог?“

Изтъкнатият физик Лорънс М. Краус разглежда радикалните научни разкрития, които обръщат фундаменталните философски въпроси с главата надолу. Eдин от малцината видни съвременни учени, които хвърлят мост през зейналата бездна между научната и популярната култура, Краус разкрива, че при активните си занимания с въпроса защо има нещо, а не нищо, съвременната наука стига до удивителни резултати. Във „Вселена от нищото“ достъпно са описани смайващи с красотата си експериментални наблюдения и умопомрачителни нови теории, които предполагат не само, че нещо може да възникне от нищото, но и че от нищото винаги ще възниква нещо. 


С характерния си ироничен хумор и кристална яснота на обясненията Краус ни отвежда назад към началото на всичко, представяйки най-новите свидетелства за еволюцията на Вселената и за вероятния й край. Изложението е вихрена провокация, предизвикателство и наслада за читателя, предлагайки съвсем нов поглед към устоите на мирозданието. Фактът, че в бъдеще Вселената ще бъде съвсем различна от това, което е днес, има могъщо влияние върху начина, по който живеем понастоящем... Една прекрасна противоотрова срещу класическото философско и религиозно мислене, „Вселена от нищото“ е сензационна и радикална намеса в дебата за съществуването на Бог и за всичко съществуващо. „Забравете за Иисус – казва Краус, – звездите са умрели, за да се родите вие.“

Разгледай PDF за книгата

Още за автора

Лорънс Краус

Лорънс Краус
Лорънс Максуел Краус (роден на 27 май 1954 г.) е американско-канадски теоретичен физик и космолог. Той е основател на школата "Земя и космическо откривателсто" към университета на Аризона и директор на проекта "Началото" - университетска инициатива, създадена, за да изследва най-фундаменталните въпроси на човечеството - за произхода. Известен е като защитник…

Виж повече

Коментари (5)

Максим (2013-03-20)

Професор Лорънс Краус е един от първите физици, предположили че по-голямата част от масата и енергията във Вселената се намира в празното пространство (проблем, известен днес като "тъмна енергия"). В книгата си "Вселена от нищото" той защитава тезата, че "нищото" (т.е. празното пространство без частици и радиация) е нестабилно и спонтанно произвежда квантови частици и материя, както и че е възможно Вселената да е възникнала без необходимост от създател (бог). Разбира се, тази идея предизвиква гняв у множество теолози и философи, които го обвиняват в неправилно разбиране на термина "нищо". В книгата си Краус не само се защитава умело срещу тях, а напротив - понякога търси битката. Сайънтифик Американ нарича Краус "обществен интелектуалец" и той наистина е такъв - вдъхновен от легендарния физик Ричард Файнман и популярния журналист Кристофър Хиченс, той не се страхува да прекрачи академичния праг и да разгледа проблеми, по които се изказват философи и теолози без научно образование.

Николай Узунов (2012-12-20)

P.S. Към първия коментар: ВСЕ още НЕ познавам физик с философска култура, особено в България (визирам дори самия Хокинг, който някак го е срам да си признае в "Кратка история..." как НЕ е разбрал Кант и бърза да го обяви едва ли не за остарял, схоластичен и никому непотребен. Моля, г-н Физик, следващия път помислете върху какви ИСТОРИЧЕСКИ корени почива науката ви и след това правете язвителни и "умни" изказвания!

Николай Узунов (2012-12-20)

Самата физика днес е "модерна", което НЕ означава, че хората, занимаващи се с физика, следва да се считат за компетентни във всичко. Друг е въпросът, доколко днешната физика се превръща в метафизика (която тя винаги е критикувала, още в позитивисткия си зародиш!). Книгата е прекрасна, ще си я подаря за Коледа и нека издателството НЕ спира с подобни издания!

Страхотна книга за популярна наука (2012-11-08)

За разлика от автора на предния коментар, аз не само имам книгата в оригинал, но и съм я чел. Намирам за изключително добра идея, че Изток-Запад смятат да я представят на българския читател. (Само имам една молба - в Моралния пейзаж на Харис, скипнахте референсите по някаква причина; моля ви - така не се прави.) Относно предния коментар, поставянето под съмнение на компетенцията на човек, който има над 200 публикации, една от които е цитирана почти 350 пъти, а други 12 са цитирани между 100 и 250 пъти, е малко смешно. Също изключително смешно е да се извиква на помощ microsoft scholar - там Никола Кабибо има h-индекс, по-малък и от този на Краус. И какво значи това? Че справедливо не му дадоха Нобеловата награда? Доукинс никога не се изказва като капацитет в областта на физиката. В книгите му, когато трябва да привика на помощ аргумент от физиката, той цитира. Колкото до философията, естествено, че при такава тематика няма как да не се опре до философски понятия (основният проблем тук е какво означава "нищо"), но мисля че Краус много добре обяснява какво има предвид, т.е. какво значи "нищо" според квантовата теория.

посредствена книга и наивна философия (2012-11-07)

Добра идея е да се превеждат и издават подобни книги, но имам особено мнение- първо твърдението, че Лорънс Краус е водещ физик не отговаря особено на истината. Второ- мнението на Доукинс по въпроси от физиката някак си едва ли е особено ценно. Трето- четох предходната книга на Краус- Hiding in the mirror- беше слаба. Тази за съжаление се оказа същата работа (имам я на английски)- може да заинтригува някой, но проблема на Краус е, че явно не си е правил никога труда да вземе да се самообразова на тема философия- резултата е неиздържана философия- човека има проблеми с елементарни понятия и изпада в безумен регрес и наивизъм. А относно това как е водещ учен- всеки може да провери какъв е h-факторът на Краус (това за незапознатите е мярка за цитирането на публикациите му)- той според проста проверка в microsoft scholar- (съжалявам в момента имам проблем с достъпа до ISI) e 12 (предполагам, че така или иначе и в ISI ще се получи нещо подобно)- е няма как с такъв наукометричен показател да се обявява за водещ учен- това е редови учен (с такъв показател примерно би имал сериозни проблеми да стане професор даже у нас на някои места)- т.е. е познат най-вече защото е гласовит, за съжаление демонстрирайки защо и как физиците все пак трябва да имаме някаква философска култура. Не случайно ревюто в Сайънтифик Американ беше смазващо за книгата и не само там.

Оставете своя коментар чрез профила си или се регистрирайте, за да добавите коментар.

ПРИЕМАМЕ ПЛАЩАНИЯ ЧРЕЗ ePay, PayPal, наложен платеж