ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Книжарница > Изкуство, музика, кино, театър > Лиола

Лиола

Лиола - Луиджи Пирандело

Луиджи Пирандело

14-03-2012

от сицилиански: Даниела Илиева

80

Мека

130/200 мм

0.96 кг.

978-954-321-985-8

Да

ДОСТАВКА Отстъпка – 10% за поръчки над 45,00 лв До офис на куриер за 3 работни дни Доставка до офис на куриер 3,60 лв Безплатна доставка до офис на куриер при поръчки над 50,00 лв.
10 лв. КУПИ

Описание

Тази комедия, представена за първи път вечерта на 4 ноември 1916 г. от сицилианската театрална комедийна трупа на Анджело Муско в театър Аржентина в Рим e написана на диалекта на Агридженто, който между немалкото други сицилиански диалекти е несъмнено най-чистият, най-красивият и най-богат на звуци сицилиански говор.

Самият Пирандело прави превод на италиански език и то десет години по-късно, тъй  като публиката почти не разбира репликите на сцената. Преводът обаче губи от цвета и натюрела на сицилианския изказ.

Пиесата се превежда за първи път в България.

Световната драматургия не познава превод на комедията от сицилиански на друг език, освен на български, тъй като Лиола е преведена от оригинала на Луиджи Пирандело.

Разгледай PDF за книгата

Още за автора

Луиджи Пирандело

Луиджи Пирандело
Луиджи Пирандело (28 юни 1867 г. - 10 декември 1936 г.) е италиански драматург, романист, поет и писател, чийто най-голям принос са театралните пиеси. Той е награден с Нобелова награда за литература през 1934 г. за "почти магическата му сила да превърне психологическия анализ в добър театър". Произведенията на Пирандело…

Виж повече

Коментари

Оставете своя коментар чрез профила си или се регистрирайте, за да добавите коментар.

ПРИЕМАМЕ ПЛАЩАНИЯ ЧРЕЗ ePay, PayPal, наложен платеж