ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

България > Религии, духовни учения > Иконография на големите църковни празници и страданията на Христос

Иконография на големите църковни празници и страданията на Христос - Лиляна Мавродинова

Иконография на големите църковни празници и страданията на Христос

Лиляна Мавродинова

12-03-2012

224

Мека

16/60/90

0.29 кг.

978-954-321-982-7

Да

12 лв. КУПИ

Описание

Предложеното изследване цели да представи преди всичко на младите специалисти в обобщен и достъпен вид картината на развитието в средновековната иконография на Големите църковни празници в източнохристиянските страни начело с Византия, като открои мястото и особеностите на паметниците по днешните български земи.

Няма добавени ревюта за тази книга.

Изток Запад
2016-03-15

Уважаема г-жо Гълъбова, благодарим ви за високата оценка! Вярваме, че и други хора, които имат интереси в тази област ще харесат изданието. Неслучайно издателството възражда трудовете на сем. Мавродинови и преди няколко дни излезе ново издание на Старобългарското изкуство XI-XIII век от Никола Мавродинов.

Лиана Гълъбова
2016-02-13

Тази дългоочаквана на нашия книжен пазар книга е основно пособие по иконография, което се занимава с българските паметници на средновековната църковна стенопис. На високо научно ниво, но ясно и достъпно за популярния читател, именитата изследователка на българското средновековно изкуство разяснява богословското и художествено съдържание и оформление на изображенията на християнските празници по стените на православните църкви. Книгата е незаменима за църковните стенописци и иконописци и необходима за всеки, който в една или друга степен се интересува от храмовата украса и традициите на българския и общохристиянски църковен календар. От предложения текст можем да проникнем в дълбините, както на висшето богословско съдържание и богатата символика на старозаветните и новозаветни библейски сюжети, така и на разнообразието на художествени решения изпъстрили изключително ценната българска културна практика на иконописта през вековете. Книгата напълно заслужава да се прочете и да се ползва като наръчник и поради богатия научен апарат, който показва, че този труд е основан на голяма вещина в проучването на традициите на църковното изкуство от раннохристиянския, пре и пост иконоборските византийски и пост-византийски периоди. Съвременното значение на този труд е още по-актуално поради стремежа на днешните иконографи да възраждат най-добрите традиции на това свещено изкуство и да създават нови канонични и български решения на едно високо художествено и богословско ниво. С други думи, хубаво е да познаваме този труд и творчеството на Лиляна Мавродинова, която е дългогодишен изследовател на родното стенописно изкуство и последовател в това призвание на Никола и Вера Мавродинови. Може да разберете това сами, когато влезете в храм, музей, галерия или застанете пред икона или дори календар с изображение на някой от големите християнски празници и се запитате какво всъщност е нарисувал за нас древният или съвременен художник, какво всъщност ни разказва една икона или един стенописен ансамбъл. Пълноценни и разбираеми отговори на тези въпроси събрани на едно място и систематизирани, могат да се намерят в малко книги и медии. Пред нас е един такъв едновременно наситен, концентриран и четивен текст, разнообразен с множество графични илюстрации, които ни отпращат към свети места из цялата страна. Защо първо да не се информираме, преди да посетим някои от тях и да пропуснем шанса да ги възприемем напълно, който ще ни даде прочитането на тази книга?

Моля, влезте във профила си или се регистрирайте, за да добавите коментар.