ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Книжарница > Религии, духовни учения > Иконография на големите църковни празници и страданията на Христос

Иконография на големите църковни празници и страданията на Христос

Иконография на големите църковни празници и страданията на Христос - Лиляна Мавродинова

Лиляна Мавродинова

12-03-2012

224

Мека

140/215 мм

0.29 кг.

978-954-321-982-7

Да

ДОСТАВКА Отстъпка – 10% за поръчки над 45,00 лв До офис на куриер за 3 работни дни Доставка до офис на куриер 3,60 лв Безплатна доставка до офис на куриер при поръчки над 50,00 лв.
12 лв. КУПИ

Описание

Предложеното изследване цели да представи преди всичко на младите специалисти в обобщен и достъпен вид картината на развитието в средновековната иконография на Големите църковни празници в източнохристиянските страни начело с Византия, като открои мястото и особеностите на паметниците по днешните български земи.Разгледай PDF за книгата

Още за автора

Лиляна Мавродинова

Лиляна Мавродинова
Проф. д. изк. н. Лиляна Николова Мавродинова (1932-2016) е български и международно признат изкуствовед, историк на изкуството и медиевист. Продължава най-добрите традиции на проучването на т. нар. славяно-византийско и църковно културно наследство, създадени у нас от Никодим Кондаков и Андре Грабар. Родена е на 25 февруари 1932 г. в София. Внучка е на изтъкнатия изследовател на българското културно-историческо наследство академик Йордан…

Виж повече

Коментари (2)

Изток Запад (2016-03-15)

Уважаема г-жо Гълъбова, благодарим ви за високата оценка! Вярваме, че и други хора, които имат интереси в тази област ще харесат изданието. Неслучайно издателството възражда трудовете на сем. Мавродинови и преди няколко дни излезе ново издание на Старобългарското изкуство XI-XIII век от Никола Мавродинов.

Лиана Гълъбова (2016-02-13)

Тази дългоочаквана на нашия книжен пазар книга е основно пособие по иконография, което се занимава с българските паметници на средновековната църковна стенопис. На високо научно ниво, но ясно и достъпно за популярния читател, именитата изследователка на българското средновековно изкуство разяснява богословското и художествено съдържание и оформление на изображенията на християнските празници по стените на православните църкви. Книгата е незаменима за църковните стенописци и иконописци и необходима за всеки, който в една или друга степен се интересува от храмовата украса и традициите на българския и общохристиянски църковен календар. От предложения текст можем да проникнем в дълбините, както на висшето богословско съдържание и богатата символика на старозаветните и новозаветни библейски сюжети, така и на разнообразието на художествени решения изпъстрили изключително ценната българска културна практика на иконописта през вековете. Книгата напълно заслужава да се прочете и да се ползва като наръчник и поради богатия научен апарат, който показва, че този труд е основан на голяма вещина в проучването на традициите на църковното изкуство от раннохристиянския, пре и пост иконоборските византийски и пост-византийски периоди. Съвременното значение на този труд е още по-актуално поради стремежа на днешните иконографи да възраждат най-добрите традиции на това свещено изкуство и да създават нови канонични и български решения на едно високо художествено и богословско ниво. С други думи, хубаво е да познаваме този труд и творчеството на Лиляна Мавродинова, която е дългогодишен изследовател на родното стенописно изкуство и последовател в това призвание на Никола и Вера Мавродинови. Може да разберете това сами, когато влезете в храм, музей, галерия или застанете пред икона или дори календар с изображение на някой от големите християнски празници и се запитате какво всъщност е нарисувал за нас древният или съвременен художник, какво всъщност ни разказва една икона или един стенописен ансамбъл. Пълноценни и разбираеми отговори на тези въпроси събрани на едно място и систематизирани, могат да се намерят в малко книги и медии. Пред нас е един такъв едновременно наситен, концентриран и четивен текст, разнообразен с множество графични илюстрации, които ни отпращат към свети места из цялата страна. Защо първо да не се информираме, преди да посетим някои от тях и да пропуснем шанса да ги възприемем напълно, който ще ни даде прочитането на тази книга?

Оставете своя коментар чрез профила си или се регистрирайте, за да добавите коментар.

ПРИЕМАМЕ ПЛАЩАНИЯ ЧРЕЗ ePay, PayPal, наложен платеж