ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Книжарница > Проза, романи > Между земята и звездите

Между земята и звездите

Между земята и звездите - Евгений Теодоров

Евгений Теодоров

17-02-2012

96

Твърда

140/215 мм

0.27 кг.

978-954-321-987-2

Да

ДОСТАВКА Отстъпка – 10% за поръчки над 45,00 лв До офис на куриер за 3 работни дни Доставка до офис на куриер 3,60 лв Безплатна доставка до офис на куриер при поръчки над 50,00 лв.
10 лв. КУПИ

Описание

„Прочитът на неговите научни трудове за мен беше своеобразен звезден миг. Няма ни следа от скучното наукообразие, езикът е жив, а извършената работа е титанична.                

„Между земята и звездите” обединява афоризми и фрагменти. Силата на Евгений К. Теодоров е в умението му да ни дарява с изстрадани прозрения. Срещата с изповедното му слово е вълнуваща. Той ни внушава, че „човешката личност е неповторима”. И допълва тъжно – „повторимо е човешкото безличие”. Дълбокото му убеждение е, че „творчеството във всяка област е само по себе си най-голямото щастие”.

Във фрагментите му оживяват противоречията на епохата, проявяват се с пълна сила най-съществените характеристики на националния характер, така че с пълна увереност можем да кажем, че творецът е и народовед, който не спестява кусурите, но и откроява полетите на нравствеността. Той прославя онези, които са били свободни и са заплащали за свободата си с живот, но не забравя и пълзящите. Като тревожна камбана прозвучават думите му „Воювай срещу малките човечета!” Той не приема хората с маски, смята, че прямият, откритият човек не ще скрие и гнева, и радостта си, страхува се от изчезването на вътрешния свят и от крайното прагматизиране на общуването. Мъдрост струи от разсъжденията му: „Ако са ти чисти ръцете, не ги показвай на човек с изцапани ръце. Ще му станеш враг. Без никаква причина”. Обаче той никога не е крил чистите си ръце, нито в науката, нито в учителството, нито в живота. „Учителят в мен не свършваше в класната стая” – това е неговото верую. „Ръкописите ми са огнищата по моя път.” – споделя ученият. Все по-силно усещаме неговото присъствие. Учителят се връща сред нас с произведенията и изповедите си, за да не забравяме, че винаги е творил красота и тази неръкотворна красота ни прави по-добри и по-човечни.”

–  Георги ЦанковРазгледай PDF за книгата

Още за автора

Евгений Теодоров

Евгений Теодоров
Евгений К. Теодоров е български учен и писател, е роден на 22.12.1903 г. в град Враца, където по това време учителстват родителите му - Константин Теодоров и Зоя Попова. Брат на композитора Любен Тодоров. Баща му завършва Художествената академия с първия й випуск и след 1908 г., когато семейството им се…

Виж повече

Коментари

Оставете своя коментар чрез профила си или се регистрирайте, за да добавите коментар.

ПРИЕМАМЕ ПЛАЩАНИЯ ЧРЕЗ ePay, PayPal, наложен платеж