ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Книжарница > Проза, романи > Одисей

Одисей

Одисей - Джеймс Джойс

Джеймс Джойс

10-12-2011

от английски: Иглика Василева

928

Твърда

165/235 мм

1.71 кг.

978-954-321-950-6

Да

ДОСТАВКА Отстъпка – 10% за поръчки над 45,00 лв До офис на куриер за 3 работни дни Доставка до офис на куриер 3,60 лв Безплатна доставка до офис на куриер при поръчки над 50,00 лв.
59 лв. КУПИ

Описание

"Днес за всички вече е ясно, че „Одисей” е най-великият роман на столетието".

- Антъни Бърджес


Едновременно абстрактно, интелектуално и провокиращо, повествованието на „Одисей” е с енциклопедични пропорции. Историята има колкото литературни, толкова и чисто експериментални характеристики и качества, а постигнатият резултат се нарежда сред най-емблематичните творби на модернизма. Книгата на Джеймс Джойс – роденият в Ирландия автор на „Бдение над Финеган” и „Портрет на художника като млад” – постига нещо, което малцина писатели са успявали да направят: творческото му наследство се е обособило като водещо и продължава да се отрупва със слава, овации и последователи, които днес се увеличават с лавинообразни мащаби, вместо да губят инерцията си. 

Джойс, при все че не е бил кой знае колко обичан приживе, особено в родината си, посмъртно се утвърждава като един от най-влиятелните писатели на миналия век, а „Одисей” инициира същинска белетристична революция, подменяйки общоприетите средства на реализма с нови, алтернативни похвати, чиято функция е по-точен израз на вътрешния мисловен и психически свят на човека. Джойс преобръща, ревизира и сякаш „пренаписва” езика, комбинирайки думи на асоциативен принцип, премахвайки границите между изреченията и употребявайки т. нар. „поток на съзнанието”. Творчеството на Джойс е всеобхватно и наситено със символика, алегории и синестезии, затова не е случайно и че персонажите в „Одисей” са в особена, но осезаема връзка с тези от „Одисея“ на митичния Омир. Освен това отделните глави на романа имат връзка с определено изкуство, реторическа техника, цвят и пр. 

Преизданието запазва чудесния превод на Иглика Василева, която старателно е прегледала всеки ред и е отстранила някои грешки от предишното издание. Книгата е с луксозно оформление и корица, решена като техника в класически стил, но с модернистичен от концептуална гледна точка полъх, а неин автор е изтъкнатият български художник Петър Станимиров.

Разгледай PDF за книгата

Разгледай PDF за книгата

Още за автора

Джеймс Джойс

Джеймс Джойс
Джеймс Огъстин Алойшъс Джойс (1882–1941) е ирландски писател и поет, смятан за един от най-влиятелните писатели на 20 век. Заедно с Марсел Пруст, Роберт Музил и Франц Кафка той е ключова фигура в развитието на модерния роман. Известен е най-вече с романа си „Одисей“ (1922). Други важни негови творби са сборникът с разкази „Дъблинчани“ (1914) и романите „Портрет на художника като млад“ (1916) и „Бдение над Финеган“…

Виж повече

Коментари (8)

Браво! (2011-12-20)

Вече от няколко витрини на книжарници ме среща погледа на Джойс и всеки път си казвам, че "Одисей" е четиво за цял живот. Корицата е страхотна и отговаря на нивото на романа. Поздравления и от мен.

Поздравления (2011-12-20)

Страхотна книга! Поздравявам ви за избора ви на корица. Толкова нестандартно оформление съчетано със стил не е имало досега, да не говорим за предишното издание и цената му за "онези" години. Вярвам, че всеки, който се докосне до книгата ще усети, че в ръцете си държи истинско бижу. Хубави празници на всички и спорна нова година!

Ре:Ре:Въпрос (2011-12-16)

Стискам палци догодина да се появи книгата, дано бъде възможно преиздание и на другите две книги. Весели празници!

Ре: Въпрос (2011-12-16)

Засега не сме мислели за това, но е възможно да влезе в издателските ни планове за следващата година. Весели и книжни празници!

Въпрос (2011-12-15)

Смятате ли да издавате "Бдение над Финеган"?

Въпрос (2011-12-03)

Здравейте, ще можем ли да купим книгата на предстоящото издание на международния панаир.

Ре: Предложение (2011-12-02)

Здравейте, Благодарим ви за хубавите думи. Да, имахме различни варианти на корицата, но се спряхме на този. На задната корица има нарисуван тила на Джойс и според нас се образува една красива цялостност на изданието. Художник е Петър Станимиров.

Предложение (2011-11-30)

Привет! От няколко години си мисля, че трябва да се направи второ издание... и ето, това се случва. Специални поздравления и благодарности за това начинание. Ще си позволя обаче да дам едно добронамерено предложение. Да обърнете малко повече внимание на корицата - тази е твърде постна и безлична според мен, особено за такъв епос. Сигурен съм, че имате и други варианти за корица, но вие ще си прецените. С най-добри пожелания и поздрави! :)

Оставете своя коментар чрез профила си или се регистрирайте, за да добавите коментар.

ПРИЕМАМЕ ПЛАЩАНИЯ ЧРЕЗ ePay, PayPal, наложен платеж