ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Книжарница > Философия, социология, хуманитаристика > Хайдегер и философската традиция

Хайдегер и философската традиция

Хайдегер и философската традиция - Александър Кънев

Александър Кънев

04-11-2011

440

Мека

140/215 мм

0.54 кг.

978-954-321-914-8

Да

ДОСТАВКА ДО ВАШ АДРЕС Отстъпка – 10% за поръчки над 45,00 лв При вас до 3 работни дни Цена за доставка с куриер 3,60 лв Безплатна доставка при поръчки над 50,00 лв.
21 лв. КУПИ

Описание

Научната революция през XVI и XVII в., осъществена от фигури като Коперник, Галилей, Декарт и Нютон, поставя началото на исторически процес, който радикално променя хоризонтите на западната култура. Няколко века по-късно вече се очертава тенденцията към триумф на научно-техническия разум за сметка на философското и религиозното мислене. Тази тенденция говори в думите на Ницше „Бог е мъртъв”. Най-коментираният философ на XX в. Мартин Хайдегер, по възпитание и нагласа религиозен мислител, търси нов път за философията и нови възможности за автентичен религиозен опит в контекста на „смъртта на Бога”. В опорна точка на опита му за преосмисляне на традицията се превръща една разлика, винаги предпоставяна, но никога истински мислена в историята на философията - онтологическата разлика между битие и биващо. Въпросът за битието и неговия смисъл разкрива гледна точка към глъбините на традицията, от която свързаната с научно-техническото познание натуралистка нагласа и наследените форми на идеализъм се показват като съпринадлежащи си в несъответстващата на историчността на човешкото битие онтология на наличието. И ако ранният Хайдегер е убеден, че разликата между битие и биващо открива нови перспективи пред изграждането на философията като фундаментална наука, то късният Хайдегер вече смята, че тя указва необходимостта от култивирането на съвсем нов вид мислене – отиващо отвъд не само науката и традиционните форми на религиозност, но и отвъд самата философия. Ала доколко успява Хайдегер в опита за преосмисляне и преодоляване на философската традиция? Съумява ли да намери път за мисленето, който избягва нарастващата заплаха за същността на човека от все по-бързото и все по-дълбоко проникващо технизиране на живота и света?

Разгледай PDF за книгата

Още за автора

Александър Кънев

Александър Кънев
Александър Кънев преподава съвременна философия в СУ „Св. Климент Охридски”. Работи върху изследователски проекти във Виена (1999) и Залцбург (2000-2001), стипендиант е на фондация „Александър фон Хумболт” в Хановер (2007-2009). Автор е на книгите Витгенщайн за границите на езика (2003), Западната философия: парадигми, революции, перспективи (2005, в два тома) и Теория на философското развитие (2010).

Виж повече

Коментари (5)

Петя Петкова (2017-09-04)

Венелина, няма да е все така. Професор Александър Кънев няма да те погледне, защото си грозна. Да не съм чула и една дума за Деница , моята най-добра колежка и преподавателка. Завиждаш на най-прекрасния човек и студентка, която познавам. Трудно е да си умен като Деница, по-лесно е да плюете.

Ренегат (2017-09-04)

Закир тои няма да доиде Деница не дава ного съм влюбена в красивия автор наи красивия мъж и философ даиде ми номер за връзка да питам дали дава часни ороци

Закир (2017-09-04)

Моя Алекс най добрия автор и книга. Най великия философ на нашето време . Искам да дойде да преподава при нас. Толкова умен човек никъде не се е родил. Книгите му са събрали цялата философия в едно няма по добър автор

РСР (2013-03-13)

Напълно съм съгласна с предходния коментар. Проф. Александър Кънев е страхотен преподавател, а стилът му на работа е един от най-добрите, които съм наблюдавала.

Николай Узунов (2012-12-20)

Може би най-доброто изследване за момента върху "ранното" творчество на Хайдегер (От "Битие и време") и опити да се систематизират "късните" му работи. Книгата е най-ценна за мен с ДОСТЪПНИЯ си език; авторът е ерудиран и за разлика от много свои колеги НЕ страда от синдрома, че е Единствен и Уникален философ в България и НЕ пише с по десет онтико-метафизично-трансцендентално-виртуалистки понятия на ред! :)

Оставете своя коментар чрез профила си или се регистрирайте, за да добавите коментар.

ПРИЕМАМЕ ПЛАЩАНИЯ ЧРЕЗ ePay, PayPal, наложен платеж