ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Книжарница > Философия, социология, хуманитаристика > Наукоучение (1794-1795)

Наукоучение (1794-1795)

Наукоучение (1794-1795) - Йохан Готлиб Фихте

Йохан Готлиб Фихте

24-10-2011

от немски: Генчо Дончев

336

Твърда

140/215 мм

0.56 кг.

978-954-321-897-4

Да

ДОСТАВКА Отстъпка – 10% за поръчки над 45,00 лв До офис на куриер за 3 работни дни Доставка до офис на куриер 3,60 лв Безплатна доставка до офис на куриер при поръчки над 50,00 лв.
20 лв. КУПИ

Описание

Ако философията на Кант, която стои на почвата на английския емпиризъм и скептицизъм, признава възможността на познанието за явленията, но поставя една граница дотук, отрича възможността на познанието за „нещото в себе си“, т.е. за същността, за абсолютното, Фихте, който е не просто епигон, както други кантианци, а смел мислител, който иска да направи философията наука, а науката не е отрицание на познанието, тя е познание, тръгва в своето наукоучение от едно абсолютно достоверно основно положение, от „аза“ като изходна точка на всичко. Затова неговото наукоучение, което сам той (в едно писмо до Райнхолд) определя като „анализ на понятието свобода“, е изходната точка на една принципно нова философия, която е оставила зад себе си цялата философия на просвещението, включително и нейния логически завършек, философията на Кант – на философията на немския идеализъм, чийто логически завършек пък е философията на Хегел.

Разгледай PDF за книгата

Още за автора

Йохан Готлиб Фихте

Йохан Готлиб Фихте
Йохан Готлиб Фихте (1762–1814) е германски философ. Заедно с Фридрих Вилхелм Йозеф Шелинг и Георг Вилхелм Фридрих Хегел е един от тримата големи представители на класическия немски идеализъм. Философията му се концентрира около понятията за самосъзнанието, субекта и свободата, както и около въпросите за обосноваването и систематичността във философията. Наред с това, той е припознаван и като един от бащите на немския национализъм. Йохан Готлиб…

Виж повече

Коментари (2)

Николай Узунов (2012-12-20)

О, Боже, кой по дяволите все още чете Фихте днес? Мисълта му е литнала в дебрите на пост-кантианското мислене, което е толкова безпочвено, колкото и напъните на трансцендентализма (справка: Хайдегер, Дерида и Фуко)! Хубаво ще е вместо Фихте, Изток-Запад да издава в толкова хубави издания наистина МОДЕРНИ мислители... :)

Въпрос към издателството? (2011-10-25)

Кога ще излиза? Тази книга и двете заглавия на Хегел, от 1 поредица ли са? Как се казва поредицата?

Оставете своя коментар чрез профила си или се регистрирайте, за да добавите коментар.

ПРИЕМАМЕ ПЛАЩАНИЯ ЧРЕЗ ePay, PayPal, наложен платеж