ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

България > Справочници, речници, помагала > Граматична литература и учебни помагала > Трънските думи. Речник на регионалния говор

Трънските думи. Речник на регионалния говор - Асен Младенов

Трънските думи. Речник на регионалния говор

Асен Младенов

02-09-2011

244

Мека

16/70/100

0.40 кг.

978-954-321-744-1

Да

15 лв. КУПИ

Описание

Асен Младенов е роден през 1944 г. в с. Къшле, Трънско. Завършва Техническия университет – гр. София през 1970 г. Работи във фирма „Стомана“, гр. Перник като началник отдел „Автоматизация на производството“ до 2002 г.

Изучава трънския говор и събира трънските думи в продължение на 30 години. През 2009 г. издава речник на регионалния говор.

Настоящето трето преработено и допълнено издание на „Трънските думи“ съдържа над 8300 думи. Значително е разширен обемът на примерите за използването на думите в разговорната реч, като са добавени много народни песни, пословици и поговорки, както и няколко разкази и народни приказки.

 

*   *   *

Диалектите не са изопачен книжовен език, а са част от българския език. Нещо повече, диалектите са много по-стари от литературния език, който се е изградил върху тях през последните две столетия.

Трънският диалект, в основата си старобългарски, се е запазил и обогатил през вековете и също има своето място в многообразието на българските говори.

В преработеното трето издание на „Трънските думи“ са включени:

v  Речник на думите с около 8300 словни единици

v  Гатанки, пословици и поговорки

v  Благословии и клетви

v  И преразказани на трънски любими детски приказки и разкази

Авторът

Няма добавени ревюта за тази книга.

Няма добавени коментари за тази книга.

Моля, влезте във профила си или се регистрирайте, за да добавите коментар.