ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

България > Справочници, речници, помагала > Граматична литература и учебни помагала > Антична митология

Антична митология - Георги Батаклиев

Антична митология

Георги Батаклиев

10-10-2011

424

Мека

16/60/90

0.60 кг.

978-954-321-885-1

Твърда

16/60/90

0.70 кг.

978-954-321-911-7

Да

20 лв. 30 лв. КУПИ

Описание

Гръко-римската митология е неотменна част от духовния космос на просветения европеец – от Възраждането и Просвещението до наши дни. Съвременната европейска култура е стъпила върху два колосални стълба: християнската Библия и постиженията на античния дух, интегрална част от който (заедно с философията, театъра, литературните жанрове, Олимпийските игри, гражданския съд, идеите за обществено устройство, науките) е и митологията. Чудноватите и необикновени герои с техните непонятни страсти, деяния и подвизи може да изглеждат плод на необузданото и развихрено въображение на древния човек, но всъщност са разкази на непосветените за наблюдавани, но недоразбрани сакрални практики в едно общество на дълбок преход – от матриархата на древните обитатели на Средиземноморието пеласгите към патриархата на новодошлите индоевропейски народи и най-вече на гърците.

В настоящия сборник по азбучен ред са пресъздадени основните митове за повече от 1300 богове и герои на Античността. Имената им са изписани на езика на оригинала (гръцки или латински). Дадени са най-важните произведения на световното изкуство, в които те са намерили художественото си пресъздаване. Отразено е и присъствието им по нашите земи.

Всичко това прави от книгата не просто един от хилядите сборници по темата, а уникален справочник, написан специално за българския читател.

Няма добавени ревюта за тази книга.

...
2016-05-11

Здравейте. Книгата е много полезна. Имам старо нейно издание, скоро ще поръчам и това. Има ли възможност да се пусне и в електронен формат?

Моля, влезте във профила си или се регистрирайте, за да добавите коментар.