ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Книжарница > Справочници, речници, помагала > Граматична литература и учебни помагала > Антична литература

Антична литература

Антична литература - Колективно издание

Колективно издание

22-08-2011

248

Мека

16/70/100

0.42 кг.

978-954-321-841-7

Да

ДОСТАВКА Отстъпка – 10% за поръчки над 45,00 лв До офис на куриер за 3 работни дни Доставка до офис на куриер 3,60 лв Безплатна доставка до офис на куриер при поръчки над 50,00 лв.
15 лв. КУПИ

Описание

Уважаеми читатели,
Пред вас е едно принципно ново учебно помагало, посветено на гръко-римската антична литература. То намери своето успешно приложение в практиката на средното училище — в продължение на три години екип от преподаватели от столичното НСОУ „София“ го подлагаха на ежедневни „изпитания“ при работата си с учениците.

Концепцията за книгата е вдъхновена от атрактивната първоначална идея за „царския пищов“ — максимум информация в минимум обем, която впоследствие бе сериозно култивирана. Помагалото има и справочен характер — двете приложения и речникът спомагат за възприемането на (до голяма степен) вече кодифицираната антична словесност.

Теоретичните акценти в книгата логично са поставени върху старогръцката митология, оформянето и спецификата на литературните родове епос, лирика и драма.

Информацията е структурирана на три равнища: първото и основополагащо за цялата книга ангажира масовия читател.

Допълва се от второто равнище, насочено към аудиторията с подчертан интерес към античната литература. То е обособено от основното и шрифтово (изписано с безсерифен шрифт с по-малка височина на буквите).

За по-добро възприемане на литературните текстове сме въвели и трето равнище (графично решено само с капителки). То акцентира върху най-важните сюжетни моменти от античните художествени творби.

Думите със старогръцки произход са транскрибирани на латиница (избегнато е означаването на дълги и кратки гласни). Думите, изписани с курсив (наклонен шрифт), могат да бъдат открити в Речника на имената и термините.

! Абзаците, пред които стои удивителен знак, обръщат внимание върху характерни детайли от описваната точка.

С „НО:“ се въвежда информация, теза или аргумент за допълнителен размисъл, различни или дори противоположни на основното изложение, с което се дава възможност за по-пълна представа на разглеждания проблем.

В главите за старогръцката драма думата „герой“ не е в курсив, защото не е използвана в смисъла, който притежава в епоса, а в съвременното си значение — персонаж. Пак там Хор е изписван с главна буква, защото е възприеман като самостоятелен персонаж.

С главни букви в помагалото са изписани и ред имена, които днес се възприемат като нарицателни — като циклопи, харити и т.н., но във времето на Хезиод и Омир все още имат характера на собствени имена.

В главата за римската литература имената, които не могат да бъдат открити в речника, са изписани изцяло, докато тези, фигуриращи в речника — така, както са популярни в нашата литература — напр. Цицерон вместо Марк Тулий Цицерон.

Приложение 1 представя накратко (с най-характерните явления) периодите на гръко-римската антична култура.

Приложение 2 съдържа графични схеми на родовите връзки между основните персонажи от старогръцката митология.

Накрая бихме искали да изкажем благодарности на хората, помогнали ни за създаването на тази книга: нашите колеги от НСОУ „София“ и от СУ „Св. Климент Охридски“, г-жа Магделина Тодева, г-жа Доротея Табакова, рецензентите гл. ас. Огнян Ковачев и Мила Виденова и най-вече на нашите редактори — проф. д-р Богдан Богданов и доц. д-р Миглена Николчина.

От авторите

Източник: http://www.pin-bg.com/

Разгледай PDF за книгата

Още за автора

Колективно издание

...

Виж повече

Коментари

Оставете своя коментар чрез профила си или се регистрирайте, за да добавите коментар.

Още от авторa

ПРИЕМАМЕ ПЛАЩАНИЯ ЧРЕЗ ePay, PayPal, наложен платеж