ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Книжарница > Проза, романи > Библиотека "Ланю" > Сегавечно

Сегавечно

Сегавечно - Дейвид Ланю

Дейвид Ланю

13-06-2011

от английски Светла Христова

112

Мека

130/200 мм

0.13 кг.

978-954-321-862-2

Да

ДОСТАВКА Отстъпка – 10% за поръчки над 45,00 лв До офис на куриер за 3 работни дни Доставка до офис на куриер 3,60 лв Безплатна доставка до офис на куриер при поръчки над 50,00 лв.
10 лв. КУПИ

Описание

Сегавечно

1. Непреходният настоящ миг, който протича винаги, където трябва, в пространството и времето.

2. Съвкупността от всички такива мигове: минало, настояще и бъдеще.

 

В предишните три хайку романа – „Човекът, който пишеше хайку”, „Смеещият се Буда” и „Хайку войни” – съпровождахме автора им Дейвид Ланю в магичните му пътувания между съвременността и древна Япония, родината на мъдри хайкуписци.

„Сегавечно” е много различен. До голяма степен биографичен, той проследява странстванията на един преподавател, който не може да реши към кой свят принадлежи – този на материалното и линейното или на хайку и магичното. Той живее в сегавечно – всеки момент се е случил, случва се и ще се случи, без значение кога уж трябва да се прикрепи към линията на времето. Всичко е едно, всичко е сега. Затова Учителят Чаша чай и в момента изрича:

 

в лятната прохлада

вървя по моя път

към ада

 

Сред страниците малко по малко кристализират героите, които по-късно (или по-рано?) ще станат госпожа Сливов цвят, Зъбльо, Господаря Кага, Широ, Куро, Мидо и останалите колоритни образи, населяващи древнояпонската вселена на Ланю. Тази, която създава със своята писалка „Бик”. Сега. Вчера. Утре. Винаги.

 

Сегавечно.

Разгледай PDF за книгата

Още за автора

Дейвид Ланю

Дейвид Ланю
Авторът за себе си:Аз съм преводач на японски хайку, преподавател по английска и световна литература, писател на хайку и "хайку романи". Имам бакалавърска степен от Университета "Кройтън", Небраска, (1976 г.), след което завърших магистратура и докторантура по английски език в Университета на Небраска "Линкълн" (1977, 1981). Моята дисертационна тема беше…

Виж повече

Читателски ревюта

Христо Блажев

Книголандия (http://www.knigolandia.info/) Хвалил съм Дейвид Ланю точно трикратно – “Човекът,…

Книголандия (http://www.knigolandia.info/)

Хвалил съм Дейвид Ланю точно трикратно – “Човекът, който пишеше хайку”, “Смеещият се Буда” и “Хайку войни”. Не мислех, че може да ме изненада с нещо, дори и с книга с чудноватото име “Сегавечно” (Nowever в оригинал). Е, бърках. Американецът е написал едно съвсем различно бисерче, в което смело разкрива себе си и живота си, довел го до хайку и древните японски поети. Неясна остава границата между реалността и фикцията сред страниците, но за това ще питаме лично Ланю – той ще бъде в София след около седмица, не е съвсем ясно засега на коя дата точно.

Сюжетът този път не прелита към древна Япония, а си стои закотвен в съвременността, но не и в едно и също линейно време. Преподавател попада в странна връзка със своя студентка, докато бракът му затъва сред ледници. Всичко около му се смесва неудържимо, няма вчера, днес и утре – има само сегавечно. И което винаги може да се сбере сред три къси редчета. Ланю обяснява този термин така:

Сегавечно:

1. Непреходният настоящ миг, който протича винаги, където трябва, в пространството и времето.
2. Съвкупността от всички такива мигове: минало, настояще и бъдеще.


 Честно казано, изчерпах си мъдростите за книгата, докато пишех текста за задната корица, така че направо ви насочвам към него и минавам къмкъм готините хайкута. Знаете, че не обичам да пиша излишно за хубави неща, които според мен просто си заслужават да се прочетат.

 Ето и готини хайкута от романа, които, както обичайно, се сипят отвсякъде, а в този случаи са и доста по-натуралистични:гологръда е
и нощта
над Бърбън стрийт

карам я към болницата за аборт
калинка на стъклото
на колата

градът ме кара
да кося тревата…
що за глупост!

моят велик американски роман –
хайку след хайку
не бързам

виж цялото ревю...

Коментари

Оставете своя коментар чрез профила си или се регистрирайте, за да добавите коментар.

ПРИЕМАМЕ ПЛАЩАНИЯ ЧРЕЗ ePay, PayPal, наложен платеж