ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Изток > Проза, романи > Библиотека "Ланю" > Сегавечно

Сегавечно - Дейвид Ланю

Сегавечно

Дейвид Ланю

13-06-2011

от английски Светла Христова

112

Мека

130/200 мм

0.13 кг.

978-954-321-862-2

Да

10 лв. КУПИ

Описание

Сегавечно

1. Непреходният настоящ миг, който протича винаги, където трябва, в пространството и времето.

2. Съвкупността от всички такива мигове: минало, настояще и бъдеще.

 

В предишните три хайку романа – „Човекът, който пишеше хайку”, „Смеещият се Буда” и „Хайку войни” – съпровождахме автора им Дейвид Ланю в магичните му пътувания между съвременността и древна Япония, родината на мъдри хайкуписци.

„Сегавечно” е много различен. До голяма степен биографичен, той проследява странстванията на един преподавател, който не може да реши към кой свят принадлежи – този на материалното и линейното или на хайку и магичното. Той живее в сегавечно – всеки момент се е случил, случва се и ще се случи, без значение кога уж трябва да се прикрепи към линията на времето. Всичко е едно, всичко е сега. Затова Учителят Чаша чай и в момента изрича:

 

в лятната прохлада

вървя по моя път

към ада

 

Сред страниците малко по малко кристализират героите, които по-късно (или по-рано?) ще станат госпожа Сливов цвят, Зъбльо, Господаря Кага, Широ, Куро, Мидо и останалите колоритни образи, населяващи древнояпонската вселена на Ланю. Тази, която създава със своята писалка „Бик”. Сега. Вчера. Утре. Винаги.

 

Сегавечно.

Христо Блажев

Книголандия (http://www.knigolandia.info/)

Хвалил съм Дейвид Ланю точно трикратно – “Човекът, който пишеше хайку”, “Смеещият се Буда” и “Хайку войни”. Не мислех, че може да ме изненада с нещо, дори и с книга с чудноватото име “Сегавечно” (Nowever в оригинал). Е, бърках. Американецът е написал едно съвсем различно бисерче, в което смело разкрива себе си и живота си, довел го до хайку и древните японски поети. Неясна остава границата между реалността и фикцията сред страниците, но за това ще питаме лично Ланю – той ще бъде в София след около седмица, не е съвсем ясно засега на коя дата точно.

Сюжетът този път не прелита към древна Япония, а си стои закотвен в съвременността, но не и в едно и също линейно време. Преподавател попада в странна връзка със своя студентка, докато бракът му затъва сред ледници. Всичко около му се смесва неудържимо, няма вчера, днес и утре – има само сегавечно. И което винаги може да се сбере сред три къси редчета. Ланю обяснява този термин така:

Сегавечно:

1. Непреходният настоящ миг, който протича винаги, където трябва, в пространството и времето.
2. Съвкупността от всички такива мигове: минало, настояще и бъдеще.


 Честно казано, изчерпах си мъдростите за книгата, докато пишех текста за задната корица, така че направо ви насочвам към него и минавам къмкъм готините хайкута. Знаете, че не обичам да пиша излишно за хубави неща, които според мен просто си заслужават да се прочетат.

 Ето и готини хайкута от романа, които, както обичайно, се сипят отвсякъде, а в този случаи са и доста по-натуралистични:гологръда е
и нощта
над Бърбън стрийт

карам я към болницата за аборт
калинка на стъклото
на колата

градът ме кара
да кося тревата…
що за глупост!

моят велик американски роман –
хайку след хайку
не бързам

Няма добавени коментари за тази книга.

Моля, влезте във профила си или се регистрирайте, за да добавите коментар.