ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Книжарница > История > Египет > Папирусът не расте на скала

Папирусът не расте на скала

Папирусът не расте на скала - Сергей Игнатов

Сергей Игнатов

19-12-2004

176

Мека

16/60/90

0.30 кг.

9543210810

Да

ДОСТАВКА ДО ВАШ АДРЕС Отстъпка – 10% за поръчки над 45,00 лв При вас до 3 работни дни Цена за доставка с куриер 3,60 лв Безплатна доставка при поръчки над 50,00 лв.
9 лв. КУПИ

Описание

... "Та нали Амун е основал всичките земи, а земята Кеме [Египет], откъдето си дошъл - най-рано от всичките! Нали изкуството е произлязло от нея, за да стигне до мен; нали науката е произлязла от нея, за да стигне до мен..."
ВенамунВсичко се бои от времето, Времето се бои от пирамидите


Древните египтяни наричали земята си Кеме, което ще рече “черна”, противопоставяйки черната плодородна земя, оросявана ежегодно от бога на разлива Хапи*, на червената неплодородна пустиня. Съвременното название на страната Египет е от старогръцки произход. Елините наричали тази земя Айгюптос вероятно по едно от имената на старата столица Менфе - Хекептах, засвидетелствано в асирийските източници като Хикуптах. Предноазиатските съседи на египтяните наричали страната им Маган или Мусур, а арабите, които завладели Египет през VII в. - Миср.


Границите на Древен Египет били очертани от самата природа. “Египет е дар на Нил”, писал бащата на историята Херодот. Територията, в която в продължение на хилядолетия цъфтяла една от най-древните цивилизации, представлява оазис по протежението на Долината: от труднопроходимите първи прагове на юг, до Средиземно море на север. Отстрани оазисът е обграден от “чуждите” пустинни възвишения - на запад Либийската пустиня, а на изток Арабската, или Източната пустиня. Затворена по такъв начин от самата природа, египетската цивилизация била по-обособена от останалите страни на Стария свят.


Летописното египетско царство възникнало няколко столетия около началото на трето хил. пр. Р. Хр. На базата на административното деление (Горен, или Южен, и Долен, или Северен Египет), на царската корона (съставена от две корони, олицетворяващи Севера и Юга), на държавните учреждения, на титлата на владетеля (цар на Горната и на Долната земя) немският египтолог Курт Зете изгради хипотезата, че някога двете части били самостоятелни царства, които се обединили, но запазили известна самостоятелност. Все още обаче липсва по-убедителен доказателствен материал както за тяхното самостоятелно съществуване, така и за покоряването на едното от другото.


Историята на Стария Египет обхваща приблизително три хилядолетия, през което време управлявали различни династии*. Според установената в науката традиция тяхното господство се дели на следните периоди:


1. Ранно царство


2. Старо царство


3. Първи преходен период


4. Средно царство


5. Втори преходен период


6. Ново царство


7. Късен Египет.


През 332 г. сл. Р. Хр. Египет бил покорен от Александър Македонски, а през 30 г. сл. Р. Хр. бил включен като провинция в състава на Римската империя.


Жителите на Долината живеели със съзнанието за изключителното място на египетската цивилизация в човешката култура. Неизвестният египтянин, автор на “Приключенията на Венамун” казва чрез царя на Кепни:


“... та нали изкуството е произлязло от нея, за да стигне до мен, та нали науката е произлязла от нея, за да стигне до мен!”


Ще минат столетия и един ден Херодот ще направи опит да изреди областите, в които древните египтяни са казали първи своята дума.


Те нямали от кого да се учат. Сами се учили, творили и учили другите. Несъмнено е влиянието на египетската държавна организация върху по-късно възникналите елинистически държави, а чрез тях - върху Рим и Византия. Чрез гръко-римския свят египетската цивилизация способствала за изграждането на европейската. В Египет са корените и на европейското изкуство - египтяните първи създали канона на пропорциите на човешката фигура.


Почти до края на първото хил. пр. Р. Хр. за образованите хора от целия тогавашен свят било въпрос на чест да се обучават в Египет или поне да посетят Долината, за да се запознаят с нейната култура.


В крайна сметка Древен Египет покорил духовно подчинилия го със силата на оръжието си Запад.

Още за автора

Сергей Игнатов

Виж повече

Коментари

Оставете своя коментар чрез профила си или се регистрирайте, за да добавите коментар.

ПРИЕМАМЕ ПЛАЩАНИЯ ЧРЕЗ ePay, PayPal, наложен платеж