ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

България > Справочници, речници, помагала > Граматична литература и учебни помагала > Българска транскрипция на английски имена

Българска транскрипция на английски имена - Андрей Данчев

Българска транскрипция на английски имена

Андрей Данчев

16-07-2010

448

Мека

0.57 кг.

978-954-321-710-6

Да

20 лв. КУПИ

Описание

Книгата "Българска транскрипция на английски имена" има научноприложен характер и е разделена на две части.

В първата, теоретичната, част в широк лингвистичен план се разглеждат различни аспекти на съпоставителната фонология на двата езика, на фонетич­ната интерференция на съотношението на нормативност, теория и обществена практика, както и на други фактори, свързани с културата на двуезичието.

Втората част - практическата, представлява български правописен и правоговорен справочник на включените английски имена. Понятието „английски" се тълкува в широк смисъл, включващ всякакви британски, амери­кански, австралийски, канадски, шотландски, ирландски и други имена.

Книгата е предназначена за широк кръг от читатели: ученици от обикновени и езикови гимназии, студенти по английска филология и от други специалности, езиковеди, преводачи, редактори, журналисти, екскурзоводи, актьори, го­ворители по радиото и телевизията, лектори и всички лица, които работят с английски език или при работа на български език трябва да изписват и изговарят английски имена.


Проф. Андрей Данчев (1933–1996) завършва специалността „Английска филология" в СУ „Св. Климент Охридски" през 1963 г. От 1964 г. до 1976 г. работи като асистент в Катедрата по английски език в Софийския университет, а по-късно, от 1979 г., в Лабораторията по приложна лингвистика към Института за чуждестранни студенти в София. През 1990 г. проф. Данчев се връща на работа в Катедрата по английска филология (преименувана през 1994 г. в Катедра по англицистика и американистика) в Софийския университет. Преподава история на английския език, общо и съпоставително езикознание и др. Автор е на много (над 100) публикации в областта на историческата лингвистика на английския език, езиковите контакти, съпоставителното и приложното езикознание и др.

Няма добавени ревюта за тази книга.

Няма добавени коментари за тази книга.

Моля, влезте във профила си или се регистрирайте, за да добавите коментар.