ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Книжарница > Философия, социология, хуманитаристика > Държавност и анархия

Държавност и анархия

Държавност и анархия - Михаил Бакунин

Михаил Бакунин

02-09-2011

от руски: Димитър Мирчев

296

Мека

140/215 мм

0.37 кг.

978-954-321-887-5

Няма наличност

ДОСТАВКА Отстъпка – 10% за поръчки над 45,00 лв До офис на куриер за 3 работни дни Доставка до офис на куриер 3,60 лв Безплатна доставка до офис на куриер при поръчки над 50,00 лв.
15 лв.

Описание

“Ние, революционерите-анархисти, поборници за всенародното образование, освобождаване и широко развитие на обществения живот, поради което и врагове на държавата и на всяка държавност, противоположно на всички метафизици, позитивисти и на всички учени и неучени поклонници на богинята на науката, ние твърдим, че естественият и обществен живот винаги предшества мисълта, която е само една от функциите му, но никога не е негов резултат; че животът се развива от собствената си непресъхваща дълбина, поради различни фактори, а не поради абстрактни рефлексии, и че последните, винаги производни от него и никога не произвеждащи, показват единствено като жалони посоката и различните фази на самостоятелното и самородното му развитие.

Съобразно такова убеждение, не само нямаме намерение и не правим и най-малък опит да налагаме на нашия или на друг народ какъвто и да било идеал за обществен порядък, изсмукван от книжки или измислен от нас самите, но убедени, че народните маси носят в своите насъщни потребности и в стремежите си, съзнателни или несъзнателни, всичките елементи на бъдещата си нормална организация, ние търсим този идеал в самия народ; и понеже всяка държавническа власт, всяко правителство, по своята същност и положение е поставено извън народа и над него и задължително се стреми да го подчини на чужди порядки и на чужди цели, то ние се  обявяваме за врагове на всяка правителствена и държавническа власт, за врагове на държавната уредба изобщо и мислим, че народът може само тогава да бъде щастлив и свободен, когато, организирайки се отдолу нагоре, по пътя на самостоятелни и напълно свободни обединения и въпреки всяка официална опека, но не въпреки различни и поравно свободни влияния на лица и на партии, той сам създава своя живот.

Такива са убежденията на социалните революционери и затова ни наричат анархисти. Срещу това название не протестираме, защото сме действителни врагове на всяка власт, тъй като знаем, че властта действа толкова развращаващо на тези, които са облечени в нея, колкото и на онези, които са принудени да ú се подчиняват.”

- Михаил Бакунин, Из Държавност и анархия

Разгледай PDF за книгата

Още за автора

Михаил Бакунин

Михаил Бакунин
Михаил Александрович Бакунин е руски революционер, теоретик на анархизма, един от идеолозите на народничеството. Роден е през 1814 г. в аристократично семейство. Завършва Военната академия в Санкт Петербург. До 1835 г. е на военна служба, след което учи философия, превежда на руски Йохан Готлиб Фихте, Георг Вилхелм Фридрих Хегел и други философи. През 1842 г. заминава за Германия, а…

Виж повече

Коментари (4)

Разочарование (2011-08-31)

Еее, Изток - Запад, издавайте, такива книги с твърди корици де!!! Инак много добре за това заглавие! Все така!

Отговор (2011-08-23)

Здравейте, Първоначалната корица всъщност беше оригиналната руска корица, която бе запазена и за българското издание. Книгата е предвидена за средата на септември.

корица! (2011-08-18)

Първоначалната корица беше много по - добра, както и това, че бяхте запазили оригиналното заглавие!

Кога излиза? (2011-06-30)

Кога ще излиза?

Оставете своя коментар чрез профила си или се регистрирайте, за да добавите коментар.

ПРИЕМАМЕ ПЛАЩАНИЯ ЧРЕЗ ePay, PayPal, наложен платеж