ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Книжарница > История > Близък Изток > Западноевропейският ислям

Западноевропейският ислям

Западноевропейският ислям - Владимир Чуков, Петя Колева

Владимир Чуков, Петя Колева

08-04-2011

320

Мека

140/215 мм

0.40 кг.

978-954-321-831-8

Да

ДОСТАВКА Отстъпка – 10% за поръчки над 45,00 лв До офис на куриер за 3 работни дни Доставка до офис на куриер 3,60 лв Безплатна доставка до офис на куриер при поръчки над 50,00 лв.
16 лв. КУПИ

Описание

Появата на мюсюлмански малцинства в страните от Западна Европа е резултат на постоянна и с различен интензитет имиграция. Произходът им е екзогенен, някои от тях са вече второ и дори трето поколение жители. Всички те обаче знаят и помнят своята „родина-майка“, с която влизат в интересни емоционални взаимоотношения. До голяма степен естеството на връзките и най-вече отношението към „родината-майка“ влияят върху степента на интеграция на новите европейци. Не са редки случаите, при които проблемните интеграционни процеси пораждат недоверие към държавата, натрупване на вътрешен гняв и отприщване на недоволство, прерастващо в насилие, дори и в съзнателни терористични актове.

Книгата е насочена към вниманието на широка читателска аудитория, тъй като повдига завесата около дейността на множество държавни институции и обществени фактори в Европа, имащи отношение към сложната миграционна материя, малцинствената интеграция, правата на човека и религиозния екстремизъм. Този анализ е от изключително значение за възприемането и щриховането на бъдещето на континента, и по-специално на Европейския съюз.

Подобен анализ е необходим за България като държава-коридор за масовата имиграция на екзогенните мюсюлмани. Редица нови статистически данни показват, че нашата държава все по-категорично се превръща в крайна дестинация на мюсюлманския имиграционен поток. Тази тенденция ще се засили след революциите в арабските страни от началото на годината.

Разгледай PDF за книгата

Още за автора

Владимир Чуков, Петя Колева

Владимир Чуков, Петя Колева
Владимир Чуков е арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия изток и исляма. Автор е на редица книги и изследвания в тази област. Роден е на 22 април 1960 г. в Атина, Гърция. Учи във френски колеж в Тунис, а впоследствие завършва Френската гимназия в София. Дипломира се във факултета по обществени науки на Дамаския университет, Сирия.…

Виж повече

Читателски ревюта

Христо Блажев

Книголандия (http://www.knigolandia.info/)   Владимир Чуков и Петя Колева изследват генезиса…

Книголандия (http://www.knigolandia.info/)

 

Владимир Чуков и Петя Колева изследват генезиса

и разширението на ислямските общности в Западна Европа
Хайде стига телевизионно зомбиране, а? Не е важно какво се случва в света, важно е какво ще бъде заснето, редактирано, напаснато, манипулирано, дори организирано, за да достигне “правилната” трактовка на събитията до вперилия безкритичен взор в телевизора човек. И това е правило, не изключение и не са малко книгите, в които се анализира тази глобална медийна манипулация (ще посоча само “Необходими илюзии” на Чомски и “Шоковата доктрина” на Клайн). Решението – да се откажем от лесното генерализиране и да погледнем зад димната завеса, която медиите спускат.

Книгата “Западноевропейският ислям”[1] може да послужи точно за това – да породи отказ от лесни решения и “общоевропейски” подходи към хората с ислямско вероизповедание. Нито Европа, нито ЕС имат общ проблем с исляма и мюсюлманите. Те са немалка съставна част от населението на континента и никакви слепи религиозноукрасени коментари или политикозамацани вербални фокуси не могат да прикрият това. Проблем има в цялостния подход на разглеждане на проблема от общоевропейска гледна точка – защото фактически не може да има такава.

Владимир Чуков и Петя Колева са разработили тематика, която до момента не е засягана у нас (поправете ме, ако греша) – изследване на появата и разширението на мюсюлманското население в отделните европейски страни – Франция, Холандия (да, знам, че трябва да пиша Нидерландия), Великобритания, Германия, Швеция, Дания, Швейцария, Италия, Испания, Белгия… различни страни, различни действителности. Просто не може и не бива да се поставят под общ знаменател имигранти с различна национална идентичност, а и родените в европейските държави мюсюлмани се приспособяват по коренно различен начин към реалностите около им. Авторите посочват и най-важните политически и религиозни организации в отделните държави, тяхната тежест и влияние, както и съществуващите противоборства помежду им.

Освен очертаване на пъстрата картина на европейското население с ислямско вероизповедание, двамата автори се спират подробно и на наднационалните ислямски организации - Федерацията на ислямските общности в Европа, Ислямския съвет за сътрудничество в Европа и Ислямската европейска конференция, както и на две от най-ярките личности с огромно влияние - Тарик Рамадан и Юсуф Кардауи. Всички те застават на различни позиции, имат разнообразни цели, но лично според мен религиозната им обосновка отстъпва далеч пред политическата, нерядко с популистки оттенък – изначалният грях на всяка политическа група.

Не се считам за компетентен да оценя книгата на Чуков и Колева, но лично за себе си научих страшно много неща и най-важното – да не се подлъгвам по абсурдите, които се сипят от телевизионните канали. Надявам се някой по-запознат с развитието на западноевропейския ислям да се изкаже по-задълбочено за книгата и изобщо по тематиката.

виж цялото ревю...

Коментари

Оставете своя коментар чрез профила си или се регистрирайте, за да добавите коментар.

ПРИЕМАМЕ ПЛАЩАНИЯ ЧРЕЗ ePay, PayPal, наложен платеж