ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Книжарница > Наука > Гьодел, Ешер, Бах: една гирлянда към безкрайността

Гьодел, Ешер, Бах: една гирлянда към безкрайността

Гьодел, Ешер, Бах: една гирлянда към безкрайността - Дъглас Хофстатър

Дъглас Хофстатър

01-04-2011

от английски: Боян Брезински

1104

Твърда

140/215 мм

1.45 кг.

978-954-321-600-0

Да

ДОСТАВКА Отстъпка – 10% за поръчки над 45,00 лв До офис на куриер за 3 работни дни Доставка до офис на куриер 3,60 лв Безплатна доставка до офис на куриер при поръчки над 50,00 лв.
68 лв. КУПИ

Описание

Всъщност за какво наистина става дума в тази книга, позната и като „ГЕБ“?

.......

Много хора мислят, че заглавието обяснява всичко: книга за математик, художник и музикант. Но и най-беглият поглед показва, че точно тези трима души, колкото и неоспоримо велики да са, играят минимална роля в изложението. Няма начин книгата да е за тях тримата!

Тогава не може ли да опишем ГЕБ като „книга, която показва, че математиката, изобразителното изкуство и музиката по същество са едно и също нещо“? Това също е неописуемо далеч от целта – и въпреки това съм го чувал отново и отново, при това не само от непрочели книгата, но и от нейни читатели, дори от ревностни читатели.

А в книжарниците съм виждал ГЕБ да украсява лавиците на най-различни раздели, не само математика, обща наука, философия и когнитивна наука (които са приемливи), но и религия, окултизъм и бог знае какво още. Защо е толкова трудно да се разбере за какво става дума в тази книга? Със сигурност не е само заради обема й. Вероятно поне отчасти причината е свързана с това, че ГЕБ покрива, и не просто повърхностно, тъй разнородни теми – фуги и канони, логика и истина, геометрия, рекурсия, синтактични структури, естеството на значението, дзен будизъм, парадокси, мозък и разум, редукционизъм и холизъм, колонии от мравки, понятия и ментални репрезентации, превод, компютри и техните езици, ДНК, белтъци, генетичният код, изкуствен интелект, творчески способности, съзнание и свободна воля – понякога дори изкуство и музика, да не повярва човек!, – че за много хора се оказва невъзможно да определят основния фокус.

.......

Накратко, ГЕБ е много личен опит да разкажа как става така, че от неодушевена материя може да се получат одушевени неща. Какво е личността и как тя се получава от обекти, безлични като камъка или локвата? Какво е Азът и защо неща като него се срещат (поне досега) единствено свързани с „полюшващи се буци с ужас и мечти“, ако използваме прекрасната фраза на поета Ръсел Едсън – тоест свързани само с определен вид лигава маса, затворена в твърда защитна обвивка, покачена на върха на подвижна платформа, която се скита по света на две леко мъхнати сгъващи се опори?

--


Разгледай PDF за книгата

Още за автора

Дъглас Хофстатър

Дъглас Хофстатър
Дъглас Ричард Хофстатър (роден на 15 февруари 1945 г.) е американски професор по когнитивна наука, чиито изследвания се фокусират върху усещането за Аза (чувство за самостоятелност по отношение на външния свят), както и върху съзнанието, аналогията, художественото творчество, литературния превод и откритията в математиката и физиката. Книгата "Гьодел, Ешер, Бах:…

Виж повече

Коментари (8)

Изток-Запад (2012-01-06)

Здравейте, да, по превода на книгата се работи, но мащабността на този превод предполага невъзможност да определим дата на издаването й.

Кога можем да очакваме The Road to Reality? (2012-01-05)

Някъде четох, че издателството обмисля да издаде The Road to Reality на Роджър Пенроуз - валидни ли са все още тези планове?

Поздравления!!! (2011-12-03)

Уважаемо издателство, ето какво написах, на 1 друго място като коментар за тази книга: "Не се чудете защо за това заглавие коментарите са малко, а може би даже липсват. Отговорът е прост - защото също толкова са и хората, които ще посмеят да влязат в открит дебат по съдържанието й. Блестяща е! Осмелете се да започнете четенето и сами ще се убедите за какво точно става дума. Поздравления за хората, които успяха да направят така, че това издание да бъде достъпно вече и на български език." Споделям го и с вас защото наистина се справяте страхотно особено в абсурдния ни живот в прекрасната ни страна. Желая ви здраве и успех! Не се отказвайте!

Ре-предложение (2011-08-03)

Здравейте, имаме предвид електронните книги и работим по тях. Специално за книга като тази на Дъглас Хофстатър обаче такъв вариант едва ли е удачен - има твърде много шрифтове, картинки и сложни схеми, за да се получи пълноценна електронна книга.

предложение (2011-07-12)

Искам да поздравя издателството за превода на тази книга (а и не само за тази). Нямам нищо против цената. Имам следното предложение (питане). Защо не помислите за електронен формат на изданията. Аз имам проблем с мястото, където да слагам книгите си, а тази (и не само тя) е доста обемна. Затова напоследък преминах към електронни книги от Амазон. Мисля, че е време и българските издатели да помислят за този вариант.

БРАВО! (2011-07-08)

Щастлив съм, че тази великолепна книга е преведена на български! Чесно казано не се надявах това да се случи. Цената е напълно приемлива за такъв сложен тест. Може ли да се надяваме, че ще преведете и Мартин Гарднър? Поздрави Павел Павлов

Изток-Запад (2011-04-21)

Здравейте - ето тук сме написали пространно основанията за нашето ценообразуване: http://azcheta.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1687:iztok-zapad&catid=48:opinion&Itemid=70 . Впрочем вчера една българка, живееща в САЩ, попаднала на "Славейков" и останала втрещена, че тази книга е преведена на български. Веднага купила 3 бройки и казала, че ще поръча още. Всичко добро!

cena (2011-04-20)

Kakva e tazi cena?Koi shte dade 68 lv za tazi kniga?Kakuv e tiraja?

Оставете своя коментар чрез профила си или се регистрирайте, за да добавите коментар.

ПРИЕМАМЕ ПЛАЩАНИЯ ЧРЕЗ ePay, PayPal, наложен платеж