ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Книжарница > Бизнес, икономика > Маркетинг > Безплатното

Безплатното

Безплатното - Крис Андерсън

Крис Андерсън

14-03-2011

от английски: Елена Филипова

288

Твърда

140/215 мм

0.51 кг.

978-954-321-821-9

Няма наличност

ДОСТАВКА Отстъпка – 10% за поръчки над 45,00 лв До офис на куриер за 3 работни дни Доставка до офис на куриер 3,60 лв Безплатна доставка до офис на куриер при поръчки над 50,00 лв.
20 лв.

Описание

„Пиша тези думи на компютър тип нетбук за 250 долара, най-бързорастящата нова категория лаптопи. Операционната ми система е версия на безплатния „Линукс“, макар че това е без значение, тъй като не пускам никакви програми, освен безплатния браузър „Файърфокс“. Не ползвам „Уърд“ на „Майкрософт“, а безплатния „Докс“ на „Гугъл“, като така имам и предимството да разполагам със записките си навсякъде, където съм, и не ми се налага да се главоболя да правя копия, понеже „Гугъл“ има грижата за това. Всичко останало, което ползвам на този компютър, е също безплатно, от електронната поща до постингите ми в „Туитър“. Дори безжичният интернет е безплатен благодарение на кафенето, в което седя.

В същото време „Гугъл“ е една от най-доходоносните компании в Америка, екосистемата „Линукс“ е индустрия за 30 млрд. долара, а кафенето очевидно едва насмогва да прави достатъчно латета за по 3 долара.

В това се крие парадоксът на безплатното – хората правят много пари, като не взимат нищо за стоката си. Не нищо за всичко, но нищо за достатъчно много неща, в резултат на което вече сме създали икономика колкото на средноголяма страна, основаваща се на цена кръгла нула. Как е станало това и накъде води то?

Всичко започна с един недовършен момент от „Дългата опашка“...

Разгледай PDF за книгата

Още за автора

Крис Андерсън

Крис Андерсън
Крис Андерсън (роден на 9 юли 1961 г.) е британско-американски автор и предприемач. Той е журналист на "Економист" (The Economist) в продължение на седем години, преди да се присъедини към списание "Уайрд" (WIRED) през 2001 г., където е главен редактор до 2012 г. Става известен със статията си от 2004…

Виж повече

Читателски ревюта

Христо Блажев

Книголандия (http://www.knigolandia.info/) “Безплатното не е сребърен куршум. Подаряването само по…

Книголандия (http://www.knigolandia.info/)

“Безплатното не е сребърен куршум. Подаряването само по себе си няма да те направи богат. Трябва да помислиш творчески как да превърнеш репутацията и вниманието, които получаваш от безплатното, в пари. Всеки човек и всеки проект ще изисква различен отговор на това предизвикателство, а понякога нещата изобщо няма да се получат. Това е като всичко друго в живота - загадка е само защо хората обвиняват безплатното за собствената си липса на въображение и неиздръжливост на евентуален провал”.Крис Андерсън е един от всепризнатите гурута в областта на интернет развитието. Главен редактор на списание Wired, той написа и “Дългата опашка” - книга, която описва защо бизнесът на “Ибей” и “Амазон” променя света и в каква посока ще идат нещата – пълна свобода и намаляване на значението на хитовете. Високата шия на динозавъра е безпомощна пред безкрайната дължина на опашката – хитовите продажби носят по-малка печалба от огромния сбор от малки продажби на иначе не толкова популярни продукти.

“Безплатното” продължава посоката на “Дългата опашка”. Андерсън слага рязко разграничение между “света на атомите” и “света на битовете”. В първия още властват куп ограничения от физическо естество, докато във втория светкавичното развитие на технологиите разбива всяка възможна бариера. Той пише: “На един конкурентен пазар цената пада до нивото на пределните разходи. Интернет е най-конкурентният пазар, съществувал някога, а пределните разходи на технологиите, чрез които той функционира - компютърна обработваща мощ, пренос и съхранение на данни - все повече се доближават до нулата с всяка изминала година. Безплатното се превръща не просто във вариант, а в нещо неизбежно. Битовете искат да бъдат безплатни”.

Нашето поколение е свикнало с безплатното и по това се отличаваме от всички предходни – буквално за няколко години свикнахме с безплатните (или свръхевтините) разговори по телефон, със свободата на търсачките, на информацията, на всичко в интернет – та дори и вездесъщите торенти и пиратството, с което ни проглушават ушите ужилени печалбари. Крис Андерсън проследява всичките тези явления в перспектива и навсякъде открива възможностите, които дава безплатното – покрай него се печелят пари, много пари, и примерите са кой от кой по-убедителни. Ще спомена само Google, за чийто услуги не плащаме и стотинка (търсачка, поща, приложения), но който печели безумни пари от натрупаното огромно влияние върху живота на всеки един от нас.

Книгата си заслужава с трезвия си поглед към лудналия свят около ни, в който всичко се издига и сгромолясва за часове. Интересното е, че Facebook почти не се споменава в изследването, защото според Андерсън Зукерберг и компания не могат да намерят начин да използват безплатното, което дават, за да изкарват сериозни пари. Точно тук е ключът в основното послание на Крис Андерсън – не е нужно да бъдем робинхудовци и да раздаваме какво ли не – ние пак можем да го правим, но и да печелим, също както хората, които са се доверили на нашия “безплатен чар”.

И накрая, последен цитат, който сбира в себе си чувството за хумор на Андерсън и разбирането, че нещата се променят твърде, твърде бързо:

“… не е нужно да си професор, за да разбереш защо безплатното работи толкова добре онлайн. Просто трябва да пропуснеш първите десетина глави в учебника си по икономика”.

виж цялото ревю...

Коментари

Оставете своя коментар чрез профила си или се регистрирайте, за да добавите коментар.

Още от авторa

ПРИЕМАМЕ ПЛАЩАНИЯ ЧРЕЗ ePay, PayPal, наложен платеж