ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Книжарница > Бизнес, икономика > Маркетинг > Безплатното

Безплатното

Тази седмица
Безплатното - Крис Андерсън

Крис Андерсън

14-03-2011

от английски: Елена Филипова

288

Твърда

140/215 мм

0.51 кг.

978-954-321-821-9

Да

ДОСТАВКА Отстъпка – 10% за поръчки над 45,00 лв До офис на куриер за 3 работни дни Доставка до офис на куриер 3,60 лв Безплатна доставка до офис на куриер при поръчки над 50,00 лв.
В момента тази книга е със специално намалена цена и не подлежи на допълнителни отстъпки или промоции.
21 Октомври 2018 20лв. 14 лв. КУПИ

Описание

„Пиша тези думи на компютър тип нетбук за 250 долара, най-бързорастящата нова категория лаптопи. Операционната ми система е версия на безплатния „Линукс“, макар че това е без значение, тъй като не пускам никакви програми, освен безплатния браузър „Файърфокс“. Не ползвам „Уърд“ на „Майкрософт“, а безплатния „Докс“ на „Гугъл“, като така имам и предимството да разполагам със записките си навсякъде, където съм, и не ми се налага да се главоболя да правя копия, понеже „Гугъл“ има грижата за това. Всичко останало, което ползвам на този компютър, е също безплатно, от електронната поща до постингите ми в „Туитър“. Дори безжичният интернет е безплатен благодарение на кафенето, в което седя.

В същото време „Гугъл“ е една от най-доходоносните компании в Америка, екосистемата „Линукс“ е индустрия за 30 млрд. долара, а кафенето очевидно едва насмогва да прави достатъчно латета за по 3 долара.

В това се крие парадоксът на безплатното – хората правят много пари, като не взимат нищо за стоката си. Не нищо за всичко, но нищо за достатъчно много неща, в резултат на което вече сме създали икономика колкото на средноголяма страна, основаваща се на цена кръгла нула. Как е станало това и накъде води то?

Всичко започна с един недовършен момент от „Дългата опашка“...

Разгледай PDF за книгата

Още за автора

Крис Андерсън

Крис Андерсън
Крис Андерсън (роден на 9 юли 1961 г.) е британско-американски автор и предприемач. Той е журналист на "Економист" (The Economist) в продължение на седем години, преди да се присъедини към списание "Уайрд" (WIRED) през 2001 г., където е главен редактор до 2012 г. Става известен със статията си от 2004…

Виж повече

Читателски ревюта

Христо Блажев

Книголандия (http://www.knigolandia.info/) “Безплатното не е сребърен куршум. Подаряването само по…

Книголандия (http://www.knigolandia.info/)

“Безплатното не е сребърен куршум. Подаряването само по себе си няма да те направи богат. Трябва да помислиш творчески как да превърнеш репутацията и вниманието, които получаваш от безплатното, в пари. Всеки човек и всеки проект ще изисква различен отговор на това предизвикателство, а понякога нещата изобщо няма да се получат. Това е като всичко друго в живота - загадка е само защо хората обвиняват безплатното за собствената си липса на въображение и неиздръжливост на евентуален провал”.Крис Андерсън е един от всепризнатите гурута в областта на интернет развитието. Главен редактор на списание Wired, той написа и “Дългата опашка” - книга, която описва защо бизнесът на “Ибей” и “Амазон” променя света и в каква посока ще идат нещата – пълна свобода и намаляване на значението на хитовете. Високата шия на динозавъра е безпомощна пред безкрайната дължина на опашката – хитовите продажби носят по-малка печалба от огромния сбор от малки продажби на иначе не толкова популярни продукти.

“Безплатното” продължава посоката на “Дългата опашка”. Андерсън слага рязко разграничение между “света на атомите” и “света на битовете”. В първия още властват куп ограничения от физическо естество, докато във втория светкавичното развитие на технологиите разбива всяка възможна бариера. Той пише: “На един конкурентен пазар цената пада до нивото на пределните разходи. Интернет е най-конкурентният пазар, съществувал някога, а пределните разходи на технологиите, чрез които той функционира - компютърна обработваща мощ, пренос и съхранение на данни - все повече се доближават до нулата с всяка изминала година. Безплатното се превръща не просто във вариант, а в нещо неизбежно. Битовете искат да бъдат безплатни”.

Нашето поколение е свикнало с безплатното и по това се отличаваме от всички предходни – буквално за няколко години свикнахме с безплатните (или свръхевтините) разговори по телефон, със свободата на търсачките, на информацията, на всичко в интернет – та дори и вездесъщите торенти и пиратството, с което ни проглушават ушите ужилени печалбари. Крис Андерсън проследява всичките тези явления в перспектива и навсякъде открива възможностите, които дава безплатното – покрай него се печелят пари, много пари, и примерите са кой от кой по-убедителни. Ще спомена само Google, за чийто услуги не плащаме и стотинка (търсачка, поща, приложения), но който печели безумни пари от натрупаното огромно влияние върху живота на всеки един от нас.

Книгата си заслужава с трезвия си поглед към лудналия свят около ни, в който всичко се издига и сгромолясва за часове. Интересното е, че Facebook почти не се споменава в изследването, защото според Андерсън Зукерберг и компания не могат да намерят начин да използват безплатното, което дават, за да изкарват сериозни пари. Точно тук е ключът в основното послание на Крис Андерсън – не е нужно да бъдем робинхудовци и да раздаваме какво ли не – ние пак можем да го правим, но и да печелим, също както хората, които са се доверили на нашия “безплатен чар”.

И накрая, последен цитат, който сбира в себе си чувството за хумор на Андерсън и разбирането, че нещата се променят твърде, твърде бързо:

“… не е нужно да си професор, за да разбереш защо безплатното работи толкова добре онлайн. Просто трябва да пропуснеш първите десетина глави в учебника си по икономика”.

виж цялото ревю...

Коментари

Оставете своя коментар чрез профила си или се регистрирайте, за да добавите коментар.

ПРИЕМАМЕ ПЛАЩАНИЯ ЧРЕЗ ePay, PayPal, наложен платеж