ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Изток > Проза, романи > Библиотека "Ланю" > Смеещият се Буда

Смеещият се Буда - Дейвид Ланю

Смеещият се Буда

Дейвид Ланю

09-06-2008

от английски Светла Христова

128

Мека

32/84/108

0.14 кг.

978-954-321-429-8

Да

6 лв. КУПИ

Описание

Какво вдъхновява поетите? А какво може да предизвика творческата им криза? Нека в търсене на отговорите изживеем приключението, което ни подарява вторият роман на Дейвид Ланю - „Смеещият се Буда".
С тънък поетичен усет, примесен с присъщото за нега чувство хумор, авторът ту ни води из тайнствената атмосфера на древна Япония, ту се връща в забързания ритъм на днешен Ню Орлиънс. По следите на една литературна загадка срещаме опиянени поети и строги критици, екзотични гейши и безпощадни нинджи, саке, лунни (и безлунни) нощи. И това е само част от пъстрия свят, който се разгръща пред погледа ни. Сред неочакваните обрати на нашето пътешествие, в което с неподправена лекота са преплетени реалност и фантазия, източна безметежност и западна динамика, ще открием мъдри и деликатни уроци както за изкуството на поезията, така и за това на живота.

Христо Блажев

Книголандия http://www.knigolandia.info/

    Вторият роман на Ланю след “Човекът, който пишеше хайку” отново се връща към одисеите на прочутия хайкуписец Зъбльо. Сега обаче главният герой е самият Ланю, който с магията на своето перо (или писалка Бик, както споменахме) се пренася в Япония, за да разкрие защо в един период от живота на Зъбльо той не е написал нито едно хайку.

   Разследването му се усложнява от тайнствен нинджа, който по незнайни причини иска да убие Ланю и спътниците му, като подозренията на писателя падат върху съвременен професор с подозрително поведение.

    Ланю, обут в маратонки, шества из древна Япония с трогателна наивност, а пред очите му се разкриват тайнствата и красотите на източната цивилизация.

   Хайкутата в този роман са по-малко, но пак има бисерчета:

    славей -

и за императора пее

все същата песен

 

есенен вятър -

гъските на плаващия свят

отплават

Няма добавени коментари за тази книга.

Моля, влезте във профила си или се регистрирайте, за да добавите коментар.