ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Книжарница > Философия, социология, хуманитаристика > Философията: кому е нужна

Философията: кому е нужна

Философията: кому е нужна - Айн Ранд

Айн Ранд

18-02-2011

от английски Милена Попова

288

Мека

140/215 мм

0.36 кг.

978-954-321-798-4

Няма наличност

ДОСТАВКА Отстъпка – 10% за поръчки над 45,00 лв До офис на куриер за 3 работни дни Доставка до офис на куриер 3,60 лв Безплатна доставка до офис на куриер при поръчки над 50,00 лв.
18 лв.

Описание

„Философията: кому е нужна” е сборник с есета на Айн Ранд, издаден няколко месеца след смъртта й през 1982 г. под редакцията на Ленард Пейкоф. Неговата тема е философията изобщо.

 В заглавното есе Ранд доказва, че философията играе главна роля във всички човешки дейности; че в основата на всяко действие и всяка мисъл лежат определени предпоставки, които ние трябва да изучим. Но за да може една философска идея да функционира наистина като насока за живот, човек трябва да познава пълната система, към която тя принадлежи, както и връзката на идеята с другите идеи, които й дават контекст, определение, приложение, доказателство. Така ще може да живее пълноценно.Още за автора

Айн Ранд

Айн Ранд
Айн Ранд, с рождено име Алиса Зиновиевна Розенбаум (1905–1982) е американски философ, сценарист и романист от руско-еврейски произход. Айн Ранд е позната по света със своята рационална философия, близка по идеи с политическото и философско движение либертарианство, която тя нарича "обективизъм". Пише множество философски есета за свободната мисъл, защитавайки свободата, социалната справедливост…

Виж повече

Читателски ревюта

Христо Блажев

Книголандия (http://www.knigolandia.info/) Айн Ранд не може да не бъде полемична, не…
Книголандия (http://www.knigolandia.info/)

 Айн Ранд не може да не бъде полемична, не може да не бъде противоречива, не може да не бъде провокативна. Но във “Философията: кому е нужна” тя е нещо повече – тя е агресивна, настъпателна и гръмогласна. Убедена в собствената си философия, сигурна в моралното превъзходство на идеите си, опряна удобно на величествените романи “Изворът” и “Атлас изправи рамене”… И от този пиадестал тя сипе огън и жупел връз всеки, който според нея застава на пътя на капитализма и цивилизацията, едно тъждество и тържество на разума над духа.

   Да четеш Ранд си е изпитание, защото идеите й непрестанно влизат в тежък конфликт с огромна част от нещата, на  които са ни възпитавали и учили. В много отношения тя безспорно има право, в други смятам, че жестоко греши. Нищо изненадващо за полето на интелектуалните битки, които претендират за теоретическа и практическа непогрешимост (вж. “Шоковата доктрина” на Нейоми Клайн).

   “Философията: кому е нужна” е фактически последната книга на американката с руско-еврейски корени, която тя не успява да довърши и е издадена посмъртно. Книгата се състои от есета-статии, които е писала почти изцяло в средата на 70-те години, когато се къпе в славата си на една от най-безкомпромисните защитнички на свободния от регулации капитализъм, на върла антикомунистка и изобщо антиетатистка. В книгата тя атакува основния бастион на своите противници – философите, които в романите й винаги са описвани като хитри безскрупулни манипулатори, които си игратя опасна игра с идеи и понятия, които водят цивилизацията към гибел. Освен философите тя атакува съдебната и образователната система на САЩ, буйстващите по това време младежи, държавата и раздаваните незаслужени според Ранд субсидии и кой/какво ли още не. Тя наистина не пести унищожителната си критика към никого.

   В предговорът към книгата, писан от нейният близък Ленард Пейкоф през 1982 г., се казва: “Според Айн Ранд изборът на човека е не дали да има философия, а коя да бъде неговата философия. Той избира дали философията му ще бъде съзнателна, ясна, логична и следователно – практическа, или ще е случайна, неопределена, противоречива и следователно – гибелна.” Към последната тя отнася основно кантиантството и десетки страници са отделени на спорове с Кант и неговите постулати. Аз не съм сведующ по тази тематика, затова не мога да взема отношение към този сблъсък.

   Ранд пише, че “Философията се изучава най-добре, ако подхождате към нея като към криминален разказ: следвайте всяка следа, улика и загатване, за да откриете кой е лошият и кой е добрият. Критерият са два въпроса: защо? и как? Ако даден принцип изглежда верен – защо? Ако друг принцип изглежда лъжлив – защо? И как бива усвояван? Няма да откриете отговорите незабавно, но ще се сдобиете с безценно качество: умението да мислите с езика на същественото”.

   В по-практическата област писателката атакува състоянието на САЩ по нейното време, считайки, че моралният реалитивизъм буквално ще унищожи държавата, а оттам и света. Доста забавна е вярата на Ранд в моралната стойност на американската армия. В реч пред випускници от Уест Пойнт тя заявява, че “Вие сте армията на последната полусвободна държава, останала на земята, но въпреки това ви обвиняват, че сте маша на империализма – а „империализъм” наричат външната политика на нашата държава, която никога не е участвала във военно нашествие, не е изкарвала печалба от двете световни войни, започнати от други, а само е влязла и е победила.” Доста интересна позиция от наша гледна точка, не мислите ли?

  Без значение тези залитания, Ранд отново доказва, че умее да създава полемика, да предизвиква без страх властващи доктрини, идеологии и философии и да сблъсква собствените си възгледи с тях. А това определено е достойно за уважение.

виж цялото ревю...

Коментари

Оставете своя коментар чрез профила си или се регистрирайте, за да добавите коментар.

ПРИЕМАМЕ ПЛАЩАНИЯ ЧРЕЗ ePay, PayPal, наложен платеж