ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Книжарница > Здраве > Библиотека "Здраве" > Ненужно за невежи

Ненужно за невежи

Ненужно за невежи - Амирдовлат Амасиаци

Амирдовлат Амасиаци

20-01-2011

от руски: Емма Гарабедян

136

Мека

140/215 мм

0.20 кг.

978-954-321-802-8

Да

ДОСТАВКА Отстъпка – 10% за поръчки над 45,00 лв До офис на куриер за 3 работни дни Доставка до офис на куриер 3,60 лв Безплатна доставка до офис на куриер при поръчки над 50,00 лв.
10 лв. КУПИ

Описание

Амирдовлат Амасиаци е световно известен арменски енциклопедичен учен и лечител; славата му е сравнима с тази на Хипократ и Авицена. Образова се в Константинопол при най-опитните за времето си лекари, които му присъждат званието магистър по медицина.

Великият султан Мехмед ІІ го назначава в двореца си. Но интригите срещу него, не на последно място и защото е християнин, го карат да напусне. Като пътуващ лечител той опознава и изучава най-различни билки от Мала Азия, Иран, Балканите. Тъй като говори свободно гръцки, латински, арабски, персийски и османски, успява да събере неимоверно количество сведения за различни растения и лекарствени средства, да усвои и опише техните здравословни въздействия.

Славата му като знаещ и можещ да изцелява стотици заболявания се разнася из цялата Османска империя. Когато в Константинопол (1466–1467) избухва епидемия от чума и великият султан Мехмед ІІ временно се преселва във Видин, той отново кани в двора си „лекаря на лекарите“ Амирдовлат Амасиаци.

Тук, в България ( в Пловдив), Амасиаци започва да пише своя шедьовър, фундаменталния си научен труд „Ненужно за невежи“. След четири години упорит труд книгата най-сетне е завършена. Тя е безценен енциклопедичен наръчник, обобщаващ опита и традициите не само на арменската, но и на цялата средновековна медицина (описани са около 1000 билки, 250 натурални препарата и повече от 50 минерала).

Още за автора

Амирдовлат Амасиаци

Амирдовлат Амасиаци
Амирдовлат Амасиаци (1420-1496) наричан още Амирзовлат от Амасия, е арменски лекар и писател от 15-ти век. Той пише няколко труда по медицина и наука, някои насочени към професионални аудитории, а други - към обикновените хора.  Амирдовлат е роден в Амасия около 1420 г. Той е пътувал много. Пише повечето от творбите…

Виж повече

Коментари (4)

Уточнение (2011-04-01)

Здравейте, с коментарите се получи неразбория, защото се нанесоха корекции според ващите препоръки, и при промяната някой може да е изчезнал, за което се извиняваме.

коментари (2011-03-28)

Може би тук не е мястото за трета забележка, но е хубаво да сложите видимо ограничение за дължината на коментарите, тъй като човек пише, а след това текста му се орязва по неразбрани критерии.

... (2011-03-28)

Втората ми критика е относно анотацията, според която са описани "около 1000 билки, 250 натурални препарата и повече от 50 минерала". Поднесената на българския читател книга съвсем не съдържа тази солидна бройка, като по този начин, неволно или не, се създава заблуда относно съдържанието. Тук ще добавя, че вчера четох коментар относно втората ми критика, а сега виждам, че вече го няма. Подобна интервенция, ако тя е била умишлена, напълно обезсмисля наличието на категорията "Коментари", а налагането на цензу

Интересна книга, но... (2011-03-28)

Здравейте, книгата е хубава, но имам няколко забележки. На първо място като автор е посочен Амирдовлат Амасиаци, но от един бърз прочит, какъвто имах възможност да направя днес, след като си я закупих, се разбира, че към оригиналния текст има и добавки, тъй като се споменава за приложения на билки по време на модерни събития (войни и пр.). Съответното разграничение между авторския текст и добавките обаче не е направено, като по този начин се създава впечатление, че книгата е писана от един човек. Втората ми

Оставете своя коментар чрез профила си или се регистрирайте, за да добавите коментар.

ПРИЕМАМЕ ПЛАЩАНИЯ ЧРЕЗ ePay, PayPal, наложен платеж