ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Книжарница > Зад кулисите > Изследвания > Мръсната история

Мръсната история

Мръсната история - Майкъл Бландинг

Майкъл Бландинг

04-02-2011

от английски: Жана Ценова

384

Мека

140/215 мм

0.47 кг.

978-954-321-803-5

Да

ДОСТАВКА ДО ВАШ АДРЕС Отстъпка – 10% за поръчки над 45,00 лв При вас до 3 работни дни Цена за доставка с куриер 3,60 лв Безплатна доставка при поръчки над 50,00 лв.
В момента тази книга е със специално намалена цена и не подлежи на допълнителни отстъпки или промоции.
17 Декември 2017 20лв. 15 лв. КУПИ

Описание

Прочутата реклама на „Кока-Кола” от 70-те “Искам да науча света да пее” изгради образа й като световна напитка, обединяваща всички цветове и култури в общата любов към газираното подсладено удоволствие. Тази формула проработи изключително успешно и превърна компанията в една от най-печелившите на планетата, а „Кока-Кола” в най-разпознаваемата дума след „Hello”. Но докато компанията се разпростира над чуждестранните пазари, мнозина от жителите на планетата намират вкуса на колата за твърде горчив вместо сладък.

„Мръсната история Кока-Кола” на журналиста Майкъл Бландинг отправя шокиращи обвинения за глобалното влияние на марката, включително здравословни проблеми, замърсяване и насилие на паравоенни групировки над служители в бутилиращите фабрики на компанията в Южна Амеика.

Това е първото задълбочено изследване на същинската политика на компанията, скрита умело зад илюзорния лъскав свят на рекламите.

Разгледай PDF за книгата

Още за автора

Майкъл Бландинг

Майкъл Бландинг е разследващ журналист от Бостън,  който работи в списание Уиърд, Слейт, Бостън Глоуб, Бостън и други. Той има две издадени книги и двете са бестселъри. Бландинг в момента е старши сътрудник в Института за разследващи журналистика "Шустер" в университета "Брандис" като преди това е бил сътрудник в Центъра…

Виж повече

Читателски ревюта

Христо Блажев

Книголандия (http://www.knigolandia.info/)Компанията “Кока-кола” е навсякъде и това клише само скрива…
Книголандия (http://www.knigolandia.info/)

Компанията “Кока-кола” е навсякъде и това клише само скрива истинската същност на унищожително ефикасната им рекламна политика. Марката е като въздуха и водата, почти няма момент, в който да не се набива в очите ти отнейде. Обсебването на Коледа и изобретяването и налагането на дядото, облечен в марковите цветове, е още едно допълнение. Асоциирането с думата “щастие” може да се приеме за нагло, ако не е толкова успешно. “Кока-кола” продава толкова повече от една напитка, че само като фон остават безкрайните спорове за нейния състав и начинът, по който се отразява на здравето. Мисля, че затлъстялата Америка е достатъчен пример.

   Майкъл Бландинг е елиминирал захаросаната част. Това наистина е “Мръсната история” (всъщност книгата се казва точно така, марката я няма никъде, с изключение на смачкания  кен). Той се е разровил надълбоко и е сглобил история, която е… хм… очаквана. Да, някакси вече приемам за даденост, че всяка световна марка и корпорация е забъркана в ред мърсотии в името на печалбата, в безогледна алчност и пресметлив цинизъм. Сигурно не съм прав. Но след “Черна книга на търговските марки” е трудно да мисля другояче.

   Та, в какво е забъркана компанията, която се опитва да бутилира и продава щастие? Класическото тъмно минало е едно на ръка, едва ли някой вярва на сладникавата легенда за полурелигиозното създаване на напитката. Следва бурен растеж, за да се стигне до битката за училищата, която “Кока-кола” води с безкрайно търпение и много, много пари. И печели – стотици американски училища получават пари срещу задължението в тях да има само машини на “Кока-кола”. Без сокове, мляко и други подобни глезотии - да се учат на газирано от малки. Срещу това се надигат хиляди родители и логично следват протяжни съдебни дела.

   Уникална е историята на водата “Дасани”, с която “Кока-кола” печелят луди пари в САЩ. Тайната на магическата им вода се оказва в това, че е обработена отпадна вода от създаването на колата, а истинският скандал избухва в Англия, където журналистическо разследване доказва, че наливат вода от Темза, обявена за негодна за пиене. “Кока-кола” скоростно се отказва да продава тази марка там.

   По-слабите държави нямат този късмет. В Южна Америка, в Азия, в Африка… навсякъде фабриките на “Кока-кола” се оказват забъркани в дори углавни престъпления – побой над работници, сплашването им, насилствено разгромяване на стачки и дори убийства. Синдикатите във фабриките за кола са забранени и опитите на работниците да преговарят за по-високи заплати или нормални условия за труд биват брутално смазвани. В Индия “Кока-кола” безогледно пресушава водните ресурси на цели области, водейки протяжни съдебни дела, за да запази дейността си необезпокоявана.

  Мога да пиша още много. Но мисля, че сами можете да направите изводите си с тази книга. И все пак да помислите, преди да поръчате поредната бутилка карамелизирана вода.

виж цялото ревю...

Коментари

Оставете своя коментар чрез профила си или се регистрирайте, за да добавите коментар.

ПРИЕМАМЕ ПЛАЩАНИЯ ЧРЕЗ ePay, PayPal, наложен платеж