ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Книжарница > Психология > Социалният атом

Социалният атом

Социалният атом - Марк Бюканан

Марк Бюканан

07-01-2011

от английски: Мина Цонева

236

Мека

140/215 мм

0.34 кг.

978-954-321-793-9

Да

ДОСТАВКА Отстъпка – 10% за поръчки над 45,00 лв До офис на куриер за 3 работни дни Доставка до офис на куриер 3,60 лв Безплатна доставка до офис на куриер при поръчки над 50,00 лв.
14 лв. КУПИ

Описание

Човешкото поведение в новата матрица!

„Социалният атом” е хапливо, достъпно и всестранно изложение за изцяло новия начин, по който трябва да се разглежда човешкото поведение. Физикът-теоретик Марк Бюканан казва: ”Днес сме свидетели на нещо като „квантова революция” в социалните науки. Законите на физиката предлагат неочаквана картина на „социалния” атом: точно както хаосът отстъпва пред точността на часовников механизъм, така и свободните човешки индивиди се вписват в предсказуеми схеми. 

Затова разглеждайте схемите, а не хората, както физиците разглеждат атомите, и ще откриете отговорите на следните въпроси:

* Защо някои барове една седмица са претъпкани, а следващата – празни?
Кое кара да се разрази етническото насилие?
* Защо кварталите внезапно се облагородяват?
* Кое предизвиква колебанията на борсите?


Години наред странностите при вземането на различните решенията объркваха икономистите и социолозите, според които социалният свят е сложен, защото хората са сложни.

Но социалните физици вече могат да анализират популярните моди, да предвиждат успеха или провала на компаниите и да обясняват вълните от престъпност. В тази нетрадиционна книга, преливаща от интелектуални игри и провокативни експерименти, авторът доказва, че законите на колективната организация са главният проблем на нашето време.„Всичко, което си мислим, че знаем за това защо постъпваме така, както постъпваме, е погрешно, тъй като не можем да не разсъждаваме и действаме като индивиди. Но както Марк Бюканан блестящо демонстрира с примери от света, навсякъде около нас работи една по-сериозна сила, която обяснява света далеч по-добре. Изненадващо, тази сила прилича на полуслучайния статистически модел, който преди един век обясни загадките на квантовата физика. Това е завладяващ пробив към нов начин за разбиране на човешкото поведение.”
- Крис Андерсън, главен редактор, сп. Уайърд, и автор на Дългата опашка.„Рядко се е случвало някоя книга толкова да ме вбеси и въпреки това да не мога да се откъсна от нея. Това е първокласна атака срещу нафукаността на хуманитаристиката от страна на брилянтен провокатор: обезпокоително предизвикателство към всички нас, които си мислим, че разбираме нещо от логиката на социалните действия и схемите в историята.”
- Майк Дейвис, автор на Екология на страха и Планета от бедняшки квартали.„Това разбираемо и приветливо въведение в социалната теория не изисква никакви математическа или друга предварителна подготовка, пълно е с изненади и въвежда новини начини на мислене за начина, по който хората взаимодействат едни с други.”
- Томас Шелинг, заслужил професор, съполучател на Нобеловата награда по икономика за 2005 г.„Погълнах тази книга, все едно в нея се съдържаше тайният отговор на състоянието на човечеството – което може да е и вярно. За онези, които са наблюдавали как се развива социалният свят през последните десетилетия и са се питали защо не сме могли да се справим по-добре, Марк Бюканан предлага обезоръжаващо просто решение: вземете за модел онези методи за обяснение, които вече са доказали своята ефективност при изучаването на природата. Прочетете тази книга и надникнете в задаващата се революция в социалните науки.”
- Лий Макинтайър, автор на Тъмни времена.


Още за автора

Марк Бюканан

Марк Бюканан
МАРК БЮКАНАН (роден на 31 октомври 1961 г.) е физик-теоретик и помощник-редактор в "Комплексус" (Complexus) – журнал по въпросите на биокомплексността. Бил е редактор в "Нейчър" (Nature) и "Ню Сайънтист" (New Scientist) и е автор на множество статии в списания и вестници в САЩ и Великобритания. Книгите и статиите на Бюканaн обикновено…

Виж повече

Коментари

Оставете своя коментар чрез профила си или се регистрирайте, за да добавите коментар.

ПРИЕМАМЕ ПЛАЩАНИЯ ЧРЕЗ ePay, PayPal, наложен платеж