ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Книжарница > Философия, социология, хуманитаристика > Библиотека "История на народите" > Америка и американците. Русия и русите

Америка и американците. Русия и русите

Америка и американците. Русия и русите - Алексис дьо  Токвил, Астолф дьо Кюстин

Алексис дьо Токвил, Астолф дьо Кюстин

27-11-2004

от френски Евгения Грекова, Антоний Тодоров

660

Твърда

16/60/90

0.94 кг.

9543210063

Няма наличност

ДОСТАВКА Отстъпка – 10% за поръчки над 45,00 лв До офис на куриер за 3 работни дни Доставка до офис на куриер 3,60 лв Безплатна доставка до офис на куриер при поръчки над 50,00 лв.
26 лв.

Описание

В едно интервю носителят на Нобелова награда за литература Йосиф Бродски казва: “Ако бях издател, то бих напечатал в един том две книги: Кюстин и Токвил.” Книгата на маркиз Астолф дьо Кюстин, публикувана през 1843 г., разказва под формата на писма за неговото пътешествие в Русия през лятото на 1839 г. Веднага е преведена на английски и немски и му носи европейска слава. В самата Русия книгата е незабавно забранена и задълго (всъщност и до ден днешен) се превръща в легенда. Преди всичко заради много дълбокото проникване в т. нар. руски национален характер, обрисуван в ефектен афористичен стил (Балзак има всички основания да нарича Кюстин продължител на Шамфор, що се отнася до наблюдателността, и на Риварол, по отношение на остроумието). Може би затова, въпреки че засяга толкова болни места на руското национално самолюбие, тя и днес се радва на изключителна популярност (съвкупният й официален тираж надхвърля 700 000).
Малко преди Кюстин (през април 1831 г.) друг французин – маркиз Алексис дьо Токвил – се качва на парахода за Хавър, за да проучи експерименталната, химически чиста демокрация в Америка. Нея той избира като лаборатория, в която да изследва централния проблем на времето – тъй като стремежът към равенство е непреодолим, дали то е съвместимо със свободата. Неговият анализ на връзката между законите и институциите на САЩ и американските нрави и душевност си остава ненадминат и до днес.
Четени съпоставително, книгите на Кюстин и Токвил (за първи път толкова цялостно публикувани на български) дават много ярко и точно обяснение както на историческото развитие на двете нации, така и на сегашното им състояние и проблеми. А и на бъдещето им – макар без славата на Нострадамус, и двамата имат много повече сбъднати предсказания от него.

Препрочетох Кюстин (“Писма от Русия”). Няма по-проницателна и по-пророческа книга.
Емил Чоран, Тетрадки (1965)


Четящият Токвил постоянно с изумление разпознава в неговата велика книга характерните черти на съвременна Америка.
Артър ШлезинджърОще за автора

Алексис дьо Токвил, Астолф дьо Кюстин

...

Виж повече

Коментари

Оставете своя коментар чрез профила си или се регистрирайте, за да добавите коментар.

ПРИЕМАМЕ ПЛАЩАНИЯ ЧРЕЗ ePay, PayPal, наложен платеж