ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Книжарница > Философия, социология, хуманитаристика > Експертите на прехода

Експертите на прехода

Експертите на прехода - Достена Лаверн

Достена Лаверн

20-09-2010

616

Мека

140/215 мм

0.89 кг.

978-954-321-727-4

Да

ДОСТАВКА Отстъпка – 10% за поръчки над 45,00 лв До офис на куриер за 3 работни дни Доставка до офис на куриер 3,60 лв Безплатна доставка до офис на куриер при поръчки над 50,00 лв.
30 лв. КУПИ

Описание

Как феноменът „think tank“ се внедри и функционира в български условия? Как "think tanks"-ескпертите на българския преход станаха жертва на глобалните мрежи и идеи за демократизация, свободен пазар и гражданско общество?  Защо преходът към демокрация не присъедини България към Западната модерност и не създаде либерални институции и свободна критическа публичност?  Каква е съдбата на институциите, произвеждащи интелектуална автономия в България? Защо преходът към демокрация в Източните страни изпревари „неолибералния преход“ във Франция и други европейски държави?

 

 Хипер-модерно като тема, но и като анализ, съчетаващ увлекателен литературен стил със сериозен и оригинален научен подход, изследването на Достена Лаверн успява да представи българския казус като огледало на бъдещето на Западния свят. 

- Никола Гийо,

изследовател и програмен директор в „Сошъл Сайънс Рисърч Каунсил“, Ню Йорк

 


Става дума наистина за едно от първите антропологични проучвания в света, описващи специфичния експертен елит на тези неправителствени организации, включени в глобалните мрежи за износ на демокрация.

- Марк Абелес,

Директор на „Международен институт по съвременна антропология“, Париж

 


Изненадана съм от безбройните общи находки и изводи, които свързват изследването на Достена Лаверн с моите проучвания на неформалните мрежи на медиаторските елити в сянка в САЩ, Полша и Русия.

- Жанин Ведел,

професор, изследовател в „Ню Американ Фаундейшън“, Вашингтон


Значимо интелектуално събитие не само за България. Свързвайки българския преход, чиято невидима ръка се оказват до голяма степен българските think tanks, с логиките на глобалните мрежи за демократизация в света, авторката разкрива по какъв начин неолибералнната парадигма деконструира институциите на демократичната модерност и публичната сфера както в областта на политиката, така и в полето на социалните науки и медиите.

- Лиляна Деянова,

доц. по социология в СУ „Климент Охридски“

Разгледай PDF за книгата

Още за автора

Достена Лаверн

Достена Лаверн
Достена Христова Ангелова-Лаверн е родена на 18 декември 1974 г. в гр. Пловдив. През 1993 г. Достена завършва Националната гимназия за древни езици и култура в София. През 1992 г. е изпратена след конкурс по образователен обмен в САЩ. След едногодишен престой в Портланд, Орегон, получава диплома за завършено американско средно образование.…

Виж повече

Коментари

Оставете своя коментар чрез профила си или се регистрирайте, за да добавите коментар.

ПРИЕМАМЕ ПЛАЩАНИЯ ЧРЕЗ ePay, PayPal, наложен платеж