ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Книжарница > Проза, романи > Други > Обвинението защитава

Обвинението защитава

Обвинението защитава - Радослав Игнатов

Радослав Игнатов

22-10-2009

892

Мека

165/235 мм

1.26 кг.

978-954-321-606-2

Да

ДОСТАВКА Отстъпка – 10% за поръчки над 45,00 лв До офис на куриер за 3 работни дни Доставка до офис на куриер 3,60 лв Безплатна доставка до офис на куриер при поръчки над 50,00 лв.
30 лв. КУПИ

Описание

„Обвинението защитава” е още една голяма книга, между чиито страници са описани явления и хора от планетарното всекидневие - защото и ние като народ се „развиваме” в контекста на бездуховността на земята, с предчувствието на писателя за края, до който ни води това материализиране на света, тази алчност за богатство, за забавления и празнотата на съществуванието. И ако се замислим върху явленията от днешния ни ден, ще разберем защо са толкова отчайващи внушенията на писателя…

Споделям написаното от Боян Ангелов, че Радослав Игнатов е сред онези български писатели, които не позволиха името и дарбата им да бъдат използвани за евтини спекулации с идеологически доктрини.

В тази книга писателят отстоява етичните принципи на борбата със злото и своята надежда за тържеството на доброто. Тази идея той е вложил в образа на Професора - една от големите му сполуки да изгражда художествени образи. И ще завърша своето писание с думите на Професора в края на романа „Съображения за сигурност”:

„Живеем между два свята, два свята, чието сливане се осъществява в човека. Придвижването на тези светове един към друг поражда сблъсък, разруха и смърт. Само в човека, надраснал предразсъдъците, с които светът е закърмен, става възможно придвижващите се един към друг брегове да се докоснат и от сливането им да се издигне свещеният връх на хармонията.

Коя е силата, която във времена, подобни на времената, в които живеем, може да излекува човешкото същество от неизбежната прикованост към модели, роли, догми, клишета? Естествено, любовта. Тя е, която пробужда дълбините, в които всички сме едно цяло, в които човекът просто е същество, и защитните брони и ризници, изграждани от векове в нас от недоверие един към друг, от страх, от омраза, изчезват. Човещината…

Нормалната човещина е върховният коректив на социални системи, идеологии, религиозни догми, независимо от това дали човек вярва в тях или не: Човещината, която, колкото и да е подчинена на света, в който живее, един ден се пробужда и - съзнателно или не - се противопоставя на нахлуващото отвън.”

„Талантът в изкуството е винаги пророк”, пише един мъдър човек, роден в Русия. Духовно се променя нашият свят и върви към триумфа на човещината, казва ни Радослав Игнатов в големите си книги, събрани в „Обвинението защитава”.

 - Параскева Маркова

Още за автора

Радослав Игнатов

Радослав Игнатов
Радослав Игнатов е роден на 4 януари 1949 година в с. Калиманица, някогашна Берковска околия. През 1955 г. родителите му се преселват в Михайловград (дн. Монтана), където завършва начално и средно образование. През 1971 г. се дипломира във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, специалност българска филология. В студентските…

Виж повече

Коментари

Оставете своя коментар чрез профила си или се регистрирайте, за да добавите коментар.

ПРИЕМАМЕ ПЛАЩАНИЯ ЧРЕЗ ePay, PayPal, наложен платеж