ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Книжарница > Философия, социология, хуманитаристика > Малцинствени политики и делиберативна демокрация

Малцинствени политики и делиберативна демокрация

Малцинствени политики и делиберативна демокрация - Пламен Макариев

Пламен Макариев

22-05-2009

252

Мека

140/215 мм

0.24 кг.

978-954-321-566-9

Да

ДОСТАВКА Отстъпка – 10% за поръчки над 45,00 лв До офис на куриер за 3 работни дни Доставка до офис на куриер 3,60 лв Безплатна доставка до офис на куриер при поръчки над 50,00 лв.
11 лв. КУПИ

Описание

В тази книга се изследват възможностите да се разработват публични политики по отношение на национални, етнически, расови, религиозни и други малцинства, които са обособени като такива по културни признаци. Става дума за разработване на политики от този род със средствата на една амбициозна и дори, според някои, утопична методология. Най-общо делиберативната демокрация се определя като модел за вземане на колективни решения, които са легитимни, ако са изпълнени определени условия. Решението трябва да е резултат на обсъждане, което е рационално, в него се участва свободно и на равнопоставени начала, отворено е за всеки, който може да докаже, че решението би го засегнало.

В света около нас трудно могат да се намерят ситуации, които напълно отговарят на тези изисквания. Какъв е смисълът, тогава, да усложняваме и без това тежката задача на институциите на властта, които трябва да решават проблемите, свързани с малцинствата? В първа глава на книгата е дадена подробна критика на “традиционните” методи, с които се действа във въпросната област. Така е обоснована необходимостта да се търсят алтернативи – засега, може би, само в далечна времева перспектива.

Още за автора

Пламен Макариев

Пламен Макариев
Пламен Матеев Макариев е български философ, доктор на философските науки, професор във Философския факултет и бивш ръководител на катедра „Философия“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Роден е на 17 май 1955 г. в София. Завършва специалност „Философия“ в СУ през 1978 г. От 1980 е асистент във Философския факултет на СУ. През 1987 г. получава степен „кандидат на философските науки“. От 1996 г. е доцент. През 1986 г. специализира във…

Виж повече

Коментари

Оставете своя коментар чрез профила си или се регистрирайте, за да добавите коментар.

ПРИЕМАМЕ ПЛАЩАНИЯ ЧРЕЗ ePay, PayPal, наложен платеж