ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Книжарница > Справочници, речници, помагала > Унгаристични пространства

Унгаристични пространства

Унгаристични пространства - Колектив

Колектив

29-12-2008

500

Мека

140/215 мм

0.40 кг.

978-954-321-510-2

Да

ДОСТАВКА Отстъпка – 10% за поръчки над 45,00 лв До офис на куриер за 3 работни дни Доставка до офис на куриер 3,60 лв Безплатна доставка до офис на куриер при поръчки над 50,00 лв.
15 лв. КУПИ

Описание

В тази книга - през призмата на релацията „метрополия" (Унгария): генератор и духовен център на унгаристиката, и „периферия" (България) - реализирам своеобразна „транслация" на унгарските ценности в другоезичната среда и култура. В подобен план става дума за гледната точка, съгласно която днес функционира българската унгаристика: „отвън" (във връзка с критериите на унгарската култура и наука) и „отвътре" (във връзка с потребностите на българската духовна среда).

Проучванията ми са посветени главно на литературната унгаристика - преди всичко проблемите на превода и рецепцията на унгарската литература в контекста на тяхното историческо и теоретическо осветляване; трансформацията на унгарската художествена творба в български условия. Наред с това проследявам и систематизирам преведените у нас художествени образци, с подчертаване на отделни знакови имена и творби в рецепционния процес. Принципно важни в този аспект са проучванията ми на унгарската национално обагрена лексика и нейното „пречупване" в новата чуждоземна среда, както и пресътворяването на унгарските художествени заглавия. С оглед на унгаристичната проблематика във фокуса на моя изследователски интерес са още транскрибирането на унгарските имена според законите на българския език, методическите проблеми на университетското обучение в специалността „Унгарска филология" в България и пр. Разглеждам и въпроси от типологическо естество в развитието на унгарската и българската литература в по-ново време, и като рамкирам историческите координати. В този план централно място в моята книга заема въпросът за периодизацията на унгарската литература, с оглед на новите квалификационни модели, но и на българския контекст.

Още за автора

Колектив

...

Виж повече

Коментари

Оставете своя коментар чрез профила си или се регистрирайте, за да добавите коментар.

Още от авторa

ПРИЕМАМЕ ПЛАЩАНИЯ ЧРЕЗ ePay, PayPal, наложен платеж