ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Книжарница > История > Нова световна история > Колапсът

Колапсът

Колапсът - Джаред Мейсън  Даймънд

Джаред Мейсън Даймънд

07-08-2007

от английски: Юлиян Антонов

776

Твърда

140/215 мм

1.23 кг.

978-954-321-347-4

Няма наличност

ДОСТАВКА Отстъпка – 10% за поръчки над 45,00 лв До офис на куриер за 3 работни дни Доставка до офис на куриер 3,60 лв Безплатна доставка до офис на куриер при поръчки над 50,00 лв.
35 лв.

Описание

Една от основните поуки, които можем да извлечем от колапсите, в които изпадат обществата на маите, анасазите, на обитателите на Великденския остров и всички останали в миналото (а и от съвсемскорошното рухване на Съветския съюз), е тази, че стремителният упадък на едно общество може да започне само едно-две десетилетия, след като то е достигнало своя апогей като брой на населението, богатство и мощ. В този смисъл траекториите на тези общества не следват обичайния ход на живота на отделната личност, чийто упадък настъпва бавно и постепенно, със стареенето. И причината е съвсем проста: максималният обем на населението, благосъстоянието, потреблението на енергия и производството на отпадъци означава и максимално въздействие върху околната среда, а то на свой ред означава, че във всеки момент може да надхвърлим отредения ни ресурсов лимит. Затова не е толкова изненадващо, че общественият упадък така често настъпва скоро след обществения възход.

 

Този въпрос – дали колапсите на древните общества имат паралели и днес и какви поуки ни предлагат – съвсем не е отворен за дебати. Той e по-скоро реторичен, защото подобни колапси се случиха и напоследък, а други предстоят в най-скоро време. И истинският въпрос е: “Още на колко страни ще се случат?"

Още за автора

Джаред Мейсън Даймънд

Джаред Мейсън  Даймънд
Джаред Мейсън Даймънд (роден през 1937 г.) е американски еволюционен биолог, физиолог и биогеограф. Известен е с книгата си „Пушки, вируси и стомана“ (1998), която изследва географските, културни, природни и технологични фактори, които са довели до доминиращата позиция на Европейската култура в света. Книгата печели наградта "Пулицър". Джаред Даймънд е роден на 10 септември 1937 година в Бостън, в еврейско семейство имигранти от Източна…

Виж повече

Читателски ревюта

Христо Блажев

  "Колапсът" на Джаред Даймънд вещае самоунищожение за човечеството Внушителният…

 

"Колапсът" на Джаред Даймънд вещае самоунищожение за човечеството

Внушителният труд на Джаред Даймънд "Колапсът. Човешките общества между успеха и провала" стряска на пръв поглед, но всъщност хартията лъже - текстът е нормалните 700 страници и има още петдесетина бележки. На тази ограничена площ обаче големият учен е успял с размах да опише картини отпреди векове, да ги свърже със съвременните реалности и да изведе на преден план стремителния ни уклон към самоубийство.

Ключовата дума в изследването му е ЕКОЦИД – неволно екологично самоубийство, което се отнася за общества, които сами са причинявали необратими промени в околната си среда, в резултат на които са изчезвали.

виж цялото ревю...

Коментари

Оставете своя коментар чрез профила си или се регистрирайте, за да добавите коментар.

ПРИЕМАМЕ ПЛАЩАНИЯ ЧРЕЗ ePay, PayPal, наложен платеж