ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Книжарница > Философия, социология, хуманитаристика > Библиотека "Christiana" > Утешението на философията

Утешението на философията

Утешението на философията - Боеций

Боеций

19-12-2005

от латински: Боряна Кацарска

152

Мека

32/84/108

0.14 кг.

954-321-195-7

Да

ДОСТАВКА ДО ВАШ АДРЕС Отстъпка – 10% за поръчки над 45,00 лв При вас до 3 работни дни Цена за доставка с куриер 3,60 лв Безплатна доставка при поръчки над 50,00 лв.
6 лв. КУПИ

Описание

Наймного четеното, коментирано и медитирано съчинение на Боеций е, разбира се, За утешението на философията. То е писано в Павия, когато той очаква изпълнението на присъдата. Под формата на “лечителен” диалог, който Философията провежда с изпадналия в депресивна летаргия затворник, Боеций развива едно християнско тълкуване на съдбата като инструмент на Божието провидение, което влияе много силно както върху средновековната, така и върху следсредновековната философия, историография и литература. За да проведе своите аргументи, той въвежда и интерпретира съществени понятия като “вечност” и “време”, “активен и съзерцателен живот”, “блаженство и страдание”, давайки им определенията, валидни столетия след това. Други теми на Утешението, мощно въздействали върху европейското философстване, са въпросите за божествената природа (начинът, по който съвпадат единно, благо и битие при Бога), богопознанието, а във връзка с това и човешкото познание изобщо, което според Боеций е не пасивно, а е активният субект в познавателната практика, заедно с неговата структура. Изключително важни са анализите и определенията на човешката свобода и нейната значимост, дадени в петата книга на произведението.Боеций: първият латински метафизик

 

Аниций Манлий Северин Боеций е роден около 480 г. в Рим. Родът на Анициите, значим по време на цялата имперска епоха, добива особена тежест по времето на Диоклециан. Неговите членове заемат неизменно високи държавнически постове, бидейки същевременно причастни към високата образованост, достъпна тогава. Макар че остава отрано сирак (осиновен е от аристократа Симах, за чиято дъщеря покъсно се жени), Северин Боеций върви по стъпките на предците си. Той получава блестящо образование, учейки включително в Александрия (може би и в Атина), от където се завръща овладял виртуозно не само гръцкия език, но и върховите постижения на античната философия.

Боеций прави шеметна политическа кариера. Още рано удостоен с титлата “патриций”, той става през 510 г. едноличен редовен консул, а приемайки поста magister officiorum (522 г.) се превръща в найвисшия сановник в двора на Теодерих и неговата държава. През 522 г. консули стават и двамата му синове.

Първоначално добрите отношения на Теодерих с Константинопол се помрачават след 518 г., когато управлението там се поема от Юстин и неговия племенник Юстиниан, и особено след 519 г., когато отпада т.нар. Акакиева схизма. Готският владетел (навярно съвсем не без основание) става изключително мнителен към всеки опит за засилване на константинополското влияние в Равена и Рим. Сравнително скоро Боеций е включен сред кръга на з

Още за автора

Боеций

Виж повече

Коментари

Оставете своя коментар чрез профила си или се регистрирайте, за да добавите коментар.

ПРИЕМАМЕ ПЛАЩАНИЯ ЧРЕЗ ePay, PayPal, наложен платеж