ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Книжарница > Здраве > Тялото помни

Тялото помни

Тялото помни - Бесел ван дер Колк

Бесел ван дер Колк

22-10-2018

от английски: Детелина Иванова

400

Мека

168/240 мм

0.51 кг.

978-619-01-0323-3

Да

ДОСТАВКА Отстъпка – 10% за поръчки над 45,00 лв До офис на куриер за 3 работни дни Доставка до офис на куриер 3,60 лв Безплатна доставка до офис на куриер при поръчки над 50,00 лв.
25 лв. КУПИ

Описание

Психичната травма е факт от живота, a д-р Бесел ван дер Колк, един от най-изтъкнатите световни експерти в тази област, повече от три десетилетия работи с травмирани хора. В настоящата книга той разглежда последствията от психичната травма върху развитието на личността и пътищата за възстановяване. Травмите може да бъдат от различно естество – инцидент при бойни действия, изнасилване, тормоз и малтретиране в семейството или в училище, природно бедствие, загуба на обичан човек, отвличане, изтезания и т.н.

Травматичното събитие предизвиква определени промени в мозъка и тялото, които може да се отразят пагубно върху здравето и социалното функциониране на личността. Според Ван дер Колк редица от най-наболелите социални проблеми, като агресията, депресията и зависимостта от наркотици или алкохол, се коренят именно в травматичните преживявания в миналото.

Той изследва и прилага в практиката си нови пътища за лечение на травмата: от развиването на осъзнатост за собствения вътрешен живот и телесни усещания до използването на спорт, танц, медитация, йога и др., които спомагат за  активиране  на естествената невропластичност на мозъка.

„Тялото помни“ показва огромната мощ на връзките, които могат както да нараняват, така и да лекуват, и предлага нова надежда на травмираните хора отново да водят пълноценен живот. 

 

Задължително четиво за всеки, който се интересува от изучаването и лечението на травматичния стрес и влиянието му върху обществото.

- Алекзандър Макфарлън,

директор на Центъра за проучване на травматичния стрес 


В тази проницателна книга Ван дер Колк – изтъкнатият специалист по лечение на травми – описва най-важните пробиви в областта на психичното здраве през последните 30 години. Тук виждаме не само как психичната травма прекъсва връзките в мозъка и между ума и тялото, но научаваме и за вдъхновяващите нови подходи, които позволяват на хора с най-тежки травми да съберат отново частите от себе си в единно цяло.

- Д-р Норман Дойджи,

автор на „Невероятният мозък“

Разгледай PDF за книгата

Още за автора

Бесел ван дер Колк

Бесел ван дер Колк
Бесел ван дер Колк (роден през 1943 г.) е лекар, изследовател и преподавател. Специалист е в областта на посттравматичния стрес и свързаните с него разстройства. От седемдесетте години на миналия век работата му е съсредоточена върху последиците от психичните травми върху развитието на личността, биологичните, психодинамичните и междуличностните аспекти на нейното функциониране…

Виж повече

Читателски ревюта

Калина Палавеева

Наричаме я травма. Онази безсрамница, която застрашава нашата емоционална и…

Наричаме я травма. Онази безсрамница, която застрашава нашата емоционална и телесна цялост. Онази вещица, която запушва устата ни и се явява в кошмарите ни. Онази болка, която всеки ден ни ескортира до миналото – до мига, в който се е родила. А ние - вместо да проклинаме само този миг, проклинаме целия си живот, пълен с ярост, депресия, панически атаки, безсъние. Казвам „ние”, защото психическата травмата е един от най-неотложните проблеми на Запада и всички сме или потърпевши, или застрашени от нея.

„За много хора войната започва у дома” казва Бесел ван дер Колк, за да уточни, че в книгата му „Тялото помни” не става дума само за ветерани от войните, жертви на катастрофи или неволни участници в инциденти. Съществуват милиони хора, които са били насилвани и потискани, отритвани или пренебрегвани от най-близките си в най-святото място – дома. И ако всички те се срамуват или не намират думи да разкажат за преживяното, то травмата заживява в телата им. Произтичащият от нея стрес започва бавно да вреди. Той може да бъде причина както за редица здравословни проблеми - от диабет, през сърдечно-съдови заболявания, до рак, но и за пълна социална алиенация. "Тялото помни" - дори когато ние не го правим.

Бесел ван дер Колк ни среща с много различни хора. Войникът Том, видял и извършил немислими жестокости във Виетнам. Малкият Джак, който влизал с взлом в домовете на съседите си само за да бъде забелязан. Мерилин, която не успява да различи сигурността от опасността, в следствие на сексуалните посегателства на собствения й баща. Мълчаливата, отмъстителна, импулсивна, безразсъдна и самонараняваща се Мария, преживяла физически и емоционален тормоз, и сменила над 20 приемни домове. Все хора, изпитващи себеомраза, недоверие и огромна болка. В „Тялото помни” Ван дер Колк събира тези случаи от практиката си и описва новооткритите пътища за лечение на травмата. Превръщането й в просто лош спомен е дълъг и нелесен процес, който включва обуздаване на емоциите на пациента, предписване на душевни антибиотици като спорт, медитация и йога, и задействане на естествените лековити свойства на мозъка, известни като невропластичност.

„Тялото помни” е история за свят, в който всеки осми човек е бил свидетел как майка му е била удряна, всеки четвърти е бил бит от родител, а при една от всеки три двойки е налице физическо насилие. Това е същият този свят, в който живеем, а насилниците и жертвите са онези, с които се разминаваме, с които общуваме и които се учим да обичаме. Насилниците и жертвите може и да сме самите ние.

 

виж цялото ревю...

Коментари

Оставете своя коментар чрез профила си или се регистрирайте, за да добавите коментар.

ПРИЕМАМЕ ПЛАЩАНИЯ ЧРЕЗ ePay, PayPal, наложен платеж