ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Книжарница > История > Нова световна история > Възход и падение на Третия райх. Том 2

Възход и падение на Третия райх. Том 2

Възход и падение на Третия райх. Том 2 - Уилям Шайрър

Уилям Шайрър

18-12-2017

от английски: Мария Кондакова

656

Твърда

168/240 мм

0.92 кг.

978-619-01-0158-1

Да

ДОСТАВКА Отстъпка – 10% за поръчки над 45,00 лв До офис на куриер за 3 работни дни Доставка до офис на куриер 3,60 лв Безплатна доставка до офис на куриер при поръчки над 50,00 лв.
49 лв. 35 лв. КУПИ

Описание

През май 1945 г. от различни замъци и мини в планините Харц Първа американска армия залавя 485 тона документи (точно преди да бъдат изгорени по нареждане от Берлин). Те съдържат по-голямата част от секретните архиви на германското правителство и всички негови разклонения, включително Министерството на външните работи, армията и флота, Националсоциалистическата партия и тайната полиция на Хайнрих Химлер. Никога преди подобно необятно съкровище не е попадало в ръцете на съвременните историци. 

Десет години след това, през 1955 г., по инициатива на Американското историческо дружество документите са отворени и малка група учени с помощен персонал и материално оборудване се заема да ги сортира и преснима, преди да бъдат върнати на Германия. Американският журналист Уилям Л. Шайрър, който като международен кореспондент в Германия става пряк свидетел на създаването на Райха, е един от тези учени.

Резултат на неговата работа е и това монументално изследване, което получава широко признание като изчерпателен летопис на една от най-ужасяващите глави в историята на човечеството. Повече от петдесет години след първото издание „Възход и падение на Третия райх“ е световен бестселър с милиони продадени екземпляри (само изданията в САЩ са 101).

Книгата се смята за една от най-важните документални книги на XX век.  Авторът е удостоен с Националната награда за нехудожествена литература на САЩ.

 

 Чуйте представянето на книгата в"Денят започва с култура"в интервю с Любен Козарев.

Още за автора

Уилям Шайрър

Уилям Шайрър
Уилям Лоурънс Шайрър (1904-1993) е американски журналист и военен кореспондент. Той написва "Възход и падението на Третия райх", история на нацистка Германия, която се чете от мнозина и е цитирана в научни трудове повече от 50 години. Първоначално чуждестранен кореспондент на "Чикаго Трибюн" и "Интернешънъл Сървис", Шайрър е първият репортер,…

Виж повече

Коментари (2)

Изток Запад (2017-12-09)

Втория том на книгата проследява събитията от началото до края на втората световна война. Ще излезе на 18 декември. Наистина страхотно четиво!

Николай Димитров (2017-12-08)

Какъв период обхваща втория том? В момента чета първия и мога да кажа че това е страхотна книга!

Оставете своя коментар чрез профила си или се регистрирайте, за да добавите коментар.

ПРИЕМАМЕ ПЛАЩАНИЯ ЧРЕЗ ePay, PayPal, наложен платеж