ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Книжарница > Проза, романи > Други > Вторични видове

Вторични видове

Вторични видове - Радослав Игнатов

Радослав Игнатов

10-10-2005

320

Мека

165/235 мм

0.52 кг.

954-321-154-Х

Да

ДОСТАВКА Отстъпка – 10% за поръчки над 45,00 лв До офис на куриер за 3 работни дни Доставка до офис на куриер 3,60 лв Безплатна доставка до офис на куриер при поръчки над 50,00 лв.
11 лв. КУПИ

Описание

Рожба на разсеяността и забравата, нищият духом човек със смирено упорство крои планове, препъва се в корените на отдавна обезлесени гори; залитайки, бърника с пръсти в очите на Бога, прави минало от своето бъдеще; докато спи тук - бодърства другаде. Потънал в глобалната реалност на съществителните, той глаголства безспир. Утехата, че прилича на всички останали, го кара да се чувства велик, за него гордостта и безчестието са само звуци от шумовата система на суетата. Ако се случи той да умре, достолепни млади мъже смирено носят на гръб тялото му до гроба. Но никой не се и досеща, че през целия си равен живот той гръмко се е присмивал над подвизите, които са вършили велики и усърдни самотници - в грохот, битка и стон, - за да възвисят, възпеят и спасят неговата душа.

***

Ако някога стана стар, достатъчно стар, за да седна до Бога, ще впрегна цялата си неотслабваща проницателност, присъща на недоверчивите хора, ще сбера троха по троха многобройните сведения за нелеките си успехи, ще съпоставя хилядите си жестове, погледи, случайни забележки, прочетеното от книгите, ще си припомня всичко това едно по едно и постепенно ще си създам пълната картина на своето поражение.

***

В живота често се случва човек да избира между честното, но глупаво и умното, ала безчестно поведение. Заслушана в гласа на собствената си съвест - дори и да губи, - честно би постъпила само умната личност. В подобно стечение на обстоятелствата глупакът не може да разбере езика на съвестта си

***

 Да бъдеш стеснителен, лоялен, толерантен и скромен през агресивността, обкръжаваща те отвсякъде е, разбира се, глупава работа. За сметка на това е твърде забавно. Само по този начин можеш да забележиш как по-глупавият човек гътва със своята глупост глупака.

 

Още за автора

Радослав Игнатов

Радослав Игнатов
Радослав Игнатов е роден на 4 януари 1949 година в с. Калиманица, някогашна Берковска околия. През 1955 г. родителите му се преселват в Михайловград (дн. Монтана), където завършва начално и средно образование. През 1971 г. се дипломира във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, специалност българска филология. В студентските…

Виж повече

Коментари

Оставете своя коментар чрез профила си или се регистрирайте, за да добавите коментар.

ПРИЕМАМЕ ПЛАЩАНИЯ ЧРЕЗ ePay, PayPal, наложен платеж