ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Книжарница > История > Нова световна история > Възход и падение на Третия райх. Том 1

Възход и падение на Третия райх. Том 1

Тази седмица
Възход и падение на Третия райх. Том 1 - Уилям Шайрър

Уилям Шайрър

25-09-2017

от английски: Мария Кондакова

768

Твърда

168/240 мм

1.00 кг.

978-619-01-0103-1

Да

ДОСТАВКА Отстъпка – 10% за поръчки над 45,00 лв До офис на куриер за 3 работни дни Доставка до офис на куриер 3,60 лв Безплатна доставка до офис на куриер при поръчки над 50,00 лв.
В момента тази книга е със специално намалена цена и не подлежи на допълнителни отстъпки или промоции.
24 Март 2019 49лв. 42 лв. 24 Март 2019 35лв. 28 лв. КУПИ

Описание

През май 1945 г. от различни замъци и мини в планините Харц Първа американска армия залавя 485 тона документи (точно преди да бъдат изгорени по нареждане от Берлин). Те съдържат по-голямата част от секретните архиви на германското правителство и всички негови разклонения, включително Министерството на външните работи, армията и флота, Националсоциалистическата партия и тайната полиция на Хайнрих Химлер. Никога преди подобно необятно съкровище не е попадало в ръцете на съвременните историци. 

Десет години след това, през 1955 г., по инициатива на Американското историческо дружество документите са отворени и малка група учени с помощен персонал и материално оборудване се заема да ги сортира и преснима, преди да бъдат върнати на Германия. Американският журналист Уилям Л. Шайрър, който като международен кореспондент в Германия става пряк свидетел на създаването на Райха, е един от тези учени.

Резултат на неговата работа е и това монументално изследване, което получава широко признание като изчерпателен летопис на една от най-ужасяващите глави в историята на човечеството. Повече от петдесет години след първото издание „Възход и падение на Третия райх“ е световен бестселър с милиони продадени екземпляри (само изданията в САЩ са 101).

Книгата се смята за една от най-важните документални книги на XX век.  Авторът е удостоен с Националната награда за нехудожествена литература на САЩ.

Чуйте представянето на книгата в "Денят започва с култура" в интервю с Любен Козарев.

Разгледай PDF за книгата

Още за автора

Уилям Шайрър

Уилям Шайрър
Уилям Лоурънс Шайрър (1904-1993) е американски журналист и военен кореспондент. Той написва "Възход и падението на Третия райх", история на нацистка Германия, която се чете от мнозина и е цитирана в научни трудове повече от 50 години. Първоначално чуждестранен кореспондент на "Чикаго Трибюн" и "Интернешънъл Сървис", Шайрър е първият репортер,…

Виж повече

Читателски ревюта

Георги Грънчаров

Уау, какво приключение се оказа тази книга!“ рядко е реакция, отнасяща…

Уау, какво приключение се оказа тази книга!“ рядко е реакция, отнасяща се до документално четиво. В случая обаче слагам три пъти „Уау!“ и се подписвам под твърдението си с две ръце, защото „Възход и падение на Третия райх“на Уилям Шайрър е точно това!

Сигурен съм, че едва ли го очаквате от книга с подобно заглавие. Документалистиката, особено в такъв обем (този първи том е внушителните 750 страници), може да бъде смазващо скучна дори за най-закоравелите фенове. А по темата за Третия райх се е изписало толкова много, че какво друго да очаква човек освен повторение на вече четени неща?

ptr

Е, тук случаят е много различен, повярвайте ми. Задълбоченото изследване на Уилям Шайрър е най-пълното и същевременно най-интересно четиво на тема Третия райх, на което някога съм попадал. Това не е случайно. Шайрър, който става свидетел на създаването и издигането на Райха като американски кореспондент в Германия, десет години след войната е един от историците, които се заемат със задачата да разучат 485 тона пленени документи, предимно на Министерството на външните работи, НСДАП и Гестапо. В резултат се ражда тази книга, която блести с брилянтната комбинация от хронологичност и подреденост, достъп до уникални архивни документи и лични наблюдения от страна на самия автор, който е имал историческия шанс да присъства в горещите точки на най-знаковите събития от 30-те години в Европа. Събитията, тласнали в крайна сметка света към война.

Признавам, че в началото тръгна трудно. Не е лесна задача за един автор да въведе ред в описанието на безумния хаос, настъпил в Германия след краха на Първата световна война, мътната обстановка на 20-те години, безбройните съмнителни личности, партии, противопоставяния и интриги, в които в крайна сметка си проправя път един никому неизвестен австрийски ефрейтор. Подробно е описан пътят на Хитлер до завземането на властта и първите няколко години на Третия райх. Доста описателни са страниците, разказващи за различните социални аспекти на новия ред, младежта в Райха, съдебната система, културата, работниците и като цяло живота в държавата на Хитлер, където всичко е подчинено на волята на диктатора. С изключителен драматизъм се открояват първите прояви на организирано насилие – „Нощта на дългите ножове“, когато фюрерът се разправя с вътрешнопартийната опозиция, и „Кристалната нощ“, първият мащабен погром срещу евреите.

Книгата обаче започва да прилича на истински трилър, когато вече придобилият увереност фюрер на Германския райх започва първите си стъпки към тоталната война – превъоръжаването, отхвърлянето на Версайския договор, окупацията на демилитаризираната Рейнска област. Тези страници изобилстват от безценни документи, писма, стенографирани разговори, заповеди и телеграми, които разкриват сложната и същевременно безумна игра на нацистите.

Огромна част от книгата е посветена на двете най-знакови събития, отворили пътя към войната в Европа – Аншлусът с Австрия и унищожаването на Чехословакия. Безценни са тези страници, а драматизмът в тях е отвъд фантазиите. Начините, по които Хитлер и приближените му инсценират едно или друго събитие, гаврят се с официални представители на съседни държави или плетат невероятни лъжи, за да оправдят агресията си, са просто чудовищни. И нещо друго става безкрайно ясно от книгата на Шайрър – огромната вина на Франция и Великобритания и техните правителства за възхода на Хитлер и в крайна сметка за допускането на войната. Толкова погрешни решения, толкова фрапантни компромиси в моменти, в които е трябвало да проявят твърдост… Нещо повече, по отношение на Чехословакия Чембърлейн буквално поощрява Хитлер в неговите астрономически претенции.

Тъжно е да прочетеш колко пъти е можело действително да бъде предотвратена войната, да бъде сврян в миша дупка нацисткият диктатор и съдбата на Европа да поеме в друга посока… Но е факт, че зад аурата на непобедим завоевател, която Хитлер си изгражда, стоят и страшно много случайности, огромен късмет и огромно количество грешки на европейските държавници. За тях Шайрър е безпощаден и не се уморява да изтъква всяка една от тях в пълни подробности.

Кулминацията на този първи том е агресията срещу Полша, развила се като истински филм и дала началото на Втората световна война. След като първата книга е толкова силна, само мога да си представя какво ще е във втората! Предстои да разбера, а междувременно няма да спирам да препоръчвам това издание на всеки, който се интересува от уникалната гледна точка на Шайрър към триумфа и трагедията на Третия райх. Безценен труд, неслучайно претърпял 101 издания само в САЩ. Адмирации към изд. „Изток-Запад“, които се осмелиха да издадат на български двата тома. Не знам дали инвестицията им се е оправдала, но искрено се надявам. Тази книга заслужава да бъде прочетена у нас!

 

Източник: https://bibliotekata.wordpress.com/2018/09/30/vyzhod-i-padenie-na-tretia-raih/

виж цялото ревю...

Коментари

Оставете своя коментар чрез профила си или се регистрирайте, за да добавите коментар.

ПРИЕМАМЕ ПЛАЩАНИЯ ЧРЕЗ ePay, PayPal, наложен платеж