ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Книжарница > История > Нова световна история > Възход и падение на Третия райх. Том 1

Възход и падение на Третия райх. Том 1

Възход и падение на Третия райх. Том 1 - Уилям Шайрър

Уилям Шайрър

25-09-2017

от английски: Мария Кондакова

768

Твърда

168/240 мм

1.00 кг.

978-619-01-0103-1

Да

ДОСТАВКА Отстъпка – 10% за поръчки над 45,00 лв До офис на куриер за 3 работни дни Доставка до офис на куриер 3,60 лв Безплатна доставка до офис на куриер при поръчки над 50,00 лв.
49 лв. 35 лв. КУПИ

Описание

През май 1945 г. от различни замъци и мини в планините Харц Първа американска армия залавя 485 тона документи (точно преди да бъдат изгорени по нареждане от Берлин). Те съдържат по-голямата част от секретните архиви на германското правителство и всички негови разклонения, включително Министерството на външните работи, армията и флота, Националсоциалистическата партия и тайната полиция на Хайнрих Химлер. Никога преди подобно необятно съкровище не е попадало в ръцете на съвременните историци. 

Десет години след това, през 1955 г., по инициатива на Американското историческо дружество документите са отворени и малка група учени с помощен персонал и материално оборудване се заема да ги сортира и преснима, преди да бъдат върнати на Германия. Американският журналист Уилям Л. Шайрър, който като международен кореспондент в Германия става пряк свидетел на създаването на Райха, е един от тези учени.

Резултат на неговата работа е и това монументално изследване, което получава широко признание като изчерпателен летопис на една от най-ужасяващите глави в историята на човечеството. Повече от петдесет години след първото издание „Възход и падение на Третия райх“ е световен бестселър с милиони продадени екземпляри (само изданията в САЩ са 101).

Книгата се смята за една от най-важните документални книги на XX век.  Авторът е удостоен с Националната награда за нехудожествена литература на САЩ.

Чуйте представянето на книгата в "Денят започва с култура" в интервю с Любен Козарев.

Разгледай PDF за книгата

Още за автора

Уилям Шайрър

Уилям Шайрър
Уилям Лоурънс Шайрър (1904-1993) е американски журналист и военен кореспондент. Той написва "Възход и падението на Третия райх", история на нацистка Германия, която се чете от мнозина и е цитирана в научни трудове повече от 50 години. Първоначално чуждестранен кореспондент на "Чикаго Трибюн" и "Интернешънъл Сървис", Шайрър е първият репортер,…

Виж повече

Читателски ревюта

Георги Грънчаров

Уау, какво приключение се оказа тази книга!“ рядко е реакция, отнасяща…

Уау, какво приключение се оказа тази книга!“ рядко е реакция, отнасяща се до документално четиво. В случая обаче слагам три пъти „Уау!“ и се подписвам под твърдението си с две ръце, защото „Възход и падение на Третия райх“на Уилям Шайрър е точно това!

Сигурен съм, че едва ли го очаквате от книга с подобно заглавие. Документалистиката, особено в такъв обем (този първи том е внушителните 750 страници), може да бъде смазващо скучна дори за най-закоравелите фенове. А по темата за Третия райх се е изписало толкова много, че какво друго да очаква човек освен повторение на вече четени неща?

ptr

Е, тук случаят е много различен, повярвайте ми. Задълбоченото изследване на Уилям Шайрър е най-пълното и същевременно най-интересно четиво на тема Третия райх, на което някога съм попадал. Това не е случайно. Шайрър, който става свидетел на създаването и издигането на Райха като американски кореспондент в Германия, десет години след войната е един от историците, които се заемат със задачата да разучат 485 тона пленени документи, предимно на Министерството на външните работи, НСДАП и Гестапо. В резултат се ражда тази книга, която блести с брилянтната комбинация от хронологичност и подреденост, достъп до уникални архивни документи и лични наблюдения от страна на самия автор, който е имал историческия шанс да присъства в горещите точки на най-знаковите събития от 30-те години в Европа. Събитията, тласнали в крайна сметка света към война.

Признавам, че в началото тръгна трудно. Не е лесна задача за един автор да въведе ред в описанието на безумния хаос, настъпил в Германия след краха на Първата световна война, мътната обстановка на 20-те години, безбройните съмнителни личности, партии, противопоставяния и интриги, в които в крайна сметка си проправя път един никому неизвестен австрийски ефрейтор. Подробно е описан пътят на Хитлер до завземането на властта и първите няколко години на Третия райх. Доста описателни са страниците, разказващи за различните социални аспекти на новия ред, младежта в Райха, съдебната система, културата, работниците и като цяло живота в държавата на Хитлер, където всичко е подчинено на волята на диктатора. С изключителен драматизъм се открояват първите прояви на организирано насилие – „Нощта на дългите ножове“, когато фюрерът се разправя с вътрешнопартийната опозиция, и „Кристалната нощ“, първият мащабен погром срещу евреите.

Книгата обаче започва да прилича на истински трилър, когато вече придобилият увереност фюрер на Германския райх започва първите си стъпки към тоталната война – превъоръжаването, отхвърлянето на Версайския договор, окупацията на демилитаризираната Рейнска област. Тези страници изобилстват от безценни документи, писма, стенографирани разговори, заповеди и телеграми, които разкриват сложната и същевременно безумна игра на нацистите.

Огромна част от книгата е посветена на двете най-знакови събития, отворили пътя към войната в Европа – Аншлусът с Австрия и унищожаването на Чехословакия. Безценни са тези страници, а драматизмът в тях е отвъд фантазиите. Начините, по които Хитлер и приближените му инсценират едно или друго събитие, гаврят се с официални представители на съседни държави или плетат невероятни лъжи, за да оправдят агресията си, са просто чудовищни. И нещо друго става безкрайно ясно от книгата на Шайрър – огромната вина на Франция и Великобритания и техните правителства за възхода на Хитлер и в крайна сметка за допускането на войната. Толкова погрешни решения, толкова фрапантни компромиси в моменти, в които е трябвало да проявят твърдост… Нещо повече, по отношение на Чехословакия Чембърлейн буквално поощрява Хитлер в неговите астрономически претенции.

Тъжно е да прочетеш колко пъти е можело действително да бъде предотвратена войната, да бъде сврян в миша дупка нацисткият диктатор и съдбата на Европа да поеме в друга посока… Но е факт, че зад аурата на непобедим завоевател, която Хитлер си изгражда, стоят и страшно много случайности, огромен късмет и огромно количество грешки на европейските държавници. За тях Шайрър е безпощаден и не се уморява да изтъква всяка една от тях в пълни подробности.

Кулминацията на този първи том е агресията срещу Полша, развила се като истински филм и дала началото на Втората световна война. След като първата книга е толкова силна, само мога да си представя какво ще е във втората! Предстои да разбера, а междувременно няма да спирам да препоръчвам това издание на всеки, който се интересува от уникалната гледна точка на Шайрър към триумфа и трагедията на Третия райх. Безценен труд, неслучайно претърпял 101 издания само в САЩ. Адмирации към изд. „Изток-Запад“, които се осмелиха да издадат на български двата тома. Не знам дали инвестицията им се е оправдала, но искрено се надявам. Тази книга заслужава да бъде прочетена у нас!

 

Източник: https://bibliotekata.wordpress.com/2018/09/30/vyzhod-i-padenie-na-tretia-raih/

виж цялото ревю...

Коментари

Оставете своя коментар чрез профила си или се регистрирайте, за да добавите коментар.

ПРИЕМАМЕ ПЛАЩАНИЯ ЧРЕЗ ePay, PayPal, наложен платеж