ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Книжарница > Изкуство, музика, кино, театър > Библиотека "Тезаурус" > Театърът: теория и практика

Театърът: теория и практика

Театърът: теория и практика - Всеволод Майерхолд

Всеволод Майерхолд

29-01-2018

от руски: Владимир Игнатовски

584

Твърда

140/215 мм

0.65 кг.

978-619-01-0169-7

Да

ДОСТАВКА Отстъпка – 10% за поръчки над 45,00 лв До офис на куриер за 3 работни дни Доставка до офис на куриер 3,60 лв Безплатна доставка до офис на куриер при поръчки над 50,00 лв.
33 лв. КУПИ

Описание

Според Айзенщайн: „Да бъде наричан формалист някой, който се занимава с формата в изкуството, е все едно този, който изследва сифилиса, да бъде наричан сифилитик.“ Но през 30-те години на миналия век властта използва „формализма“, за да преследва всеки, отклонил се от каноните на социалистическия реализъм. Под ударите на „формализма“ попадат гении като Шостакович и Майерхолд. Театърът на Майерхолд е закрит, свикано е съвещание на режисьорите от цялата страна, на което той трябва да се разкае и да си признае „грешките“.

Майерхолд не оправдава очакванията на властимащите и заявява: „Обвиняват ме, че съм формалист. Бих ви попитал: щом има формализъм, трябва да има и антиформализъм. Вероятно социалистическият реализъм е този ортодоксален антиформализъм. Ако наричате антиформализъм това, което направихте със съветския театър напоследък, аз предпочитам да съм формалист. Защото това, което се случва с нашите театри, е жалко и страшно... Преследвахте формализма, а убихте изкуството. А без изкуство няма театър!“

Скоро след това Майерхолд е арестуван с абсурдно обвинение, че е японски шпионин. Разстрелян е на 2 февруари 1940 г.

 

„Театърът: теория и практика“ разкрива възгледите за театралното изкуство на гениалния режисьор и дава възможност да се надникне в неговата творческа лаборатория.

- Владимир Игнатовски


Още за автора

Всеволод Майерхолд

Всеволод Майерхолд
Всеволод Емилиевич Майерхолд (1874 –1940) е роден на 9-ти февруари в Пенза. Произхожда от търговско семейство. Кръстен е по лютеранския обичай и получава три имена – Карл Теодор Казимир. Увлечението на родителите му от театъра и музиката, ранните впечатления от пътуващите музиканти, от народните игри, участията му в домашни пиеси изиграват огромна роля…

Виж повече

Коментари (4)

Изток Запад (2018-01-08)

Здравейте, Преводът на книгата вече е предаден и в момента се извършва редакцията. В началото на Февруари 2018 книгата ще бъде в наличност. Съжаляваме за забавянето, но понякога се случват непредвидени ситуации.

Р. (2018-01-06)

Кога?

Изток Запад (2017-10-06)

Здравейте, Кирил. Поради здравословни причини на преводача книгата за съжаление все още не е предадена. Надяваме се все пак да успеем до ноември да я получим и подготвим за печат и да не се налага да променяме отново датата. Молим да ни извините за създаденото неудобство. Желаем ви топъл и приятен есенен ден!

Кирил (2017-09-30)

Очаква ли се този път действително книгата да е готова до 9 октомври? Питам, тъй като досега няколко пъти променихте посоченаа дата на издаване.

Оставете своя коментар чрез профила си или се регистрирайте, за да добавите коментар.

ПРИЕМАМЕ ПЛАЩАНИЯ ЧРЕЗ ePay, PayPal, наложен платеж