ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Книжарница > Психология > Психология от "Изток-Запад" > Отвъд свободата и достойнството

Отвъд свободата и достойнството

Отвъд свободата и достойнството - Б. Ф. Скинър

Б. Ф. Скинър

12-05-2017

от английски: Людмила Андреева

216

Мека

140/215 мм

0.22 кг.

978-619-01-0043-0

Да

ДОСТАВКА ДО ВАШ АДРЕС Отстъпка – 10% за поръчки над 45,00 лв При вас до 3 работни дни Цена за доставка с куриер 3,60 лв Безплатна доставка при поръчки над 50,00 лв.
16 лв. КУПИ

Описание

В тази проницателна и дълбоко противоречива книга, която бележи повратна точка в мисленето през ХХ век, Бъръс Фредерик Скинър обобщава своето становище за човечеството и обществото. Проблемите на света днес могат да се решат само чрез по-ефективното разглеждане на човешкото поведение – настоява Скинър, – а традиционните ни концепции за свободата и достойнството трябва рязко да се ревизират. Те са играли важна историческа роля в борбата срещу много и различни видове тирании – признава той, – но днес увековечават използването на наказанието и блокират развитието на по-ефективни културни практики.

 

Базирайки аргументите си на огромен брой резултати от експерименталния поведенчески анализ, чийто пионер е самият той, Скинър отхвърля традиционните обяснения на поведението от гледна точка на психични състояния, чувства и други ментални характеристики. Според него обяснението трябва да се търси във взаимодействието между генетичното наследство и личната история. Вместо да рекламираме свободата и достойнството като лични характеристики, би трябвало да насочим вниманието си към физическата и социалната среда, в която хората живеят. Именно средата, а не самото човечество, трябва да се промени, ако искаме да се радваме на свобода и достойнство.

 

Разгледай PDF за книгата

Още за автора

Б. Ф. Скинър

Б. Ф. Скинър
Американският психолог Б. Ф. Скинър е най-известен с развитието на теорията на бихейвиоризма и с утопичния си роман Walden Two (1948). Роден в Пенсилвания през 1904 г., психологът Бъръс Фредерик Скинър започва да работи върху идеи за човешко поведение, след като получава докторска степен от Харвард. Произведенията на Скинър включват…

Виж повече

Коментари

Оставете своя коментар чрез профила си или се регистрирайте, за да добавите коментар.

ПРИЕМАМЕ ПЛАЩАНИЯ ЧРЕЗ ePay, PayPal, наложен платеж