ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Книжарница > Психология > Психология от "Изток-Запад" > Ефектът Луцифер

Ефектът Луцифер

Ефектът Луцифер - Филип Зимбардо

Филип Зимбардо

20-04-2017

от английски: Людмила Андреева

784

Твърда

140/215 мм

1.30 кг.

978-619-01-0028-7

Да

ДОСТАВКА Отстъпка – 10% за поръчки над 45,00 лв До офис на куриер за 3 работни дни Доставка до офис на куриер 3,60 лв Безплатна доставка до офис на куриер при поръчки над 50,00 лв.
40 лв. 20 лв. КУПИ

Описание

В тази книга обобщавам провеждани в продължение на повече от 30 години изследвания върху факторите, които карат добри хора да стават слуги на злото. Тази трансформация на човешкия характер наричам „Ефекта Луцифер“, наречен на любимия ангел на Бога, който губи благоразположението му и в крайна сметка се превръща в Сатана.

 

 Вместо да предлагам религиозен анализ обаче, представям психологическо обяснение на това как обикновени хора понякога стават зли и извършват неописуеми действия. Като част от този разказ в „Ефектът Луцифер“ за пръв път разкривам цялата история зад Станфордския затворнически експеримент – станало вече класика изследване, което проведох през 1971 г. В него обикновени студенти бяха разпределени на случаен принцип да играят ролите на надзирател или на затворник за две седмици в симулиран затвор, но надзирателите бързо станаха толкова брутални, че експериментът трябваше да бъде прекратен само след шест дни.

 

Как и защо се осъществи тази трансформация и как се съотнася към неотдавнашни събития като малтретирането на затворници в Абу Граиб в Ирак? Еднакво важно е какво ни казва тя за човешката природа и какво ни подсказва за ефективните начини за предотвратяване на такива злоупотреби в бъдеще.


 


"Последвайте ме в това пътуване, което поетът Милтън би могъл да опише като превръщане на мрака в нещо видимо. Макар често да е трудно да се чете за злото от първо лице, трябва да разберем неговите причини, за да го удържим и да го трансформираме чрез мъдри решения и новаторски общи действия. Всъщност според мен днес няма по-спешна задача пред нас."

 

- Филип Зимбардо,

почетен професор,

Станфордски университет

Разгледай PDF за книгата

Още за автора

Филип Зимбардо

Филип Зимбардо
Филипп Зимбардо (роден на 23 март 1933 г.)  е американски социален психолог, известен с така наречения Станфордски затворнически експеримент. По произход е италианец, но израства в Южен Бронкс (Ню Йорк, САЩ). Бакалавърска степен получава от Бруклинския колеж, магистратура и докторска степен – от Йейлския университет. След като известно време работи в Нюйоркския университет, Зимбардо започва да преподава в Станфорд. В мазето на университета той пригодява три от…

Виж повече

Коментари

Оставете своя коментар чрез профила си или се регистрирайте, за да добавите коментар.

ПРИЕМАМЕ ПЛАЩАНИЯ ЧРЕЗ ePay, PayPal, наложен платеж