ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Книжарница > Зад кулисите > Изследвания > Знаменитите сънища в историята

Знаменитите сънища в историята

Знаменитите сънища в историята - Елен Ренар

Елен Ренар

15-04-2005

304

Мека

130/200 мм

0.30 кг.

954-321-131-0

Да

ДОСТАВКА Отстъпка – 10% за поръчки над 45,00 лв До офис на куриер за 3 работни дни Доставка до офис на куриер 3,60 лв Безплатна доставка до офис на куриер при поръчки над 50,00 лв.
10 лв. КУПИ

Описание

От нощта на времената насам хората си задават въпроси за мистериозния характер на сънищата. Дали са послания на Небето, изкушения на Ада, проявления на несъзнаваното или предвестия за бъдещето? За пръв път една книга събира свидетелствата – преки или предадени от традицията – за някои знаменателни сънища на прочути личности, като Александър Македонски, Карл Велики, Свети Франциск Асизки, Декарт, Наполеон, Гарибалди... Всеки от тях в решителен миг от своя живот е бил спохождан от пророчески сънища със съдбовна сила, които са се сбъдвали с невероятна точност: Гай Юлий Цезар – преди да премине Рубикон, Анри ІV и Ейбрахам Линкълн – в навечерието на убийствата им, императрица Сиси – през нощта, когато загива любимият й братовчед Лудвиг ІІ Баварски...

В жив и увлекателен стил авторките Елен Ренар и Изабел Гарние хващат своите потресени от видяното насън герои на бос крак до леглото, припомняйки с неизменна упоритост многобройните тълкувания на съновиденията в зависимост от цивилизациите, религиите и културите.


ВЪВЕДЕНИЕ

 
Дори някой да е император, крал, папа, философ, фараон, артист, кралски фаворит или пък светец, той също толкова, колкото и най-обикновения смъртен, е зависим от закономерната необходимост да спи. Следователно, от прищевките на съновиденията.

Съновидението, което ту ни хвърля в смут, ту ни вдъхновява или стряска, може ли да има същото въздействие и върху великите личности? Може ли то да предхожда, да влияе, дори да променя хода на събитията в света?

За да отговорим на този въпрос, ние се постарахме да направим един преглед на великите сънища в Историята.

Не на всички. Защото още в началото се отказахме от досадната изчерпателност.

Но и не на кои да е.

Подбрали сме най-вече тези, които са разказани от самия сънуващ. От канцлера Бисмарк например, или пък от сир Жоанвил, великия сенешал[1] на Свети Людовик, от художника Албрехт Дюрер, от Свети Джовани Боско, от Луис Стивънсън, автора на “Островът на съкровищата”, и разбира се, лично от Зигмунд Фройд!

След това сме отделили сънищата, преразказани от някой близък: например, съня на Наполеон, предаден ни от неговия камериер Констан, този на Достоевски - от неговата секретарка и бъдеща съпруга Анна Григориевна, този на Абрахам Линкълн - от жена му Мери.

Почерпили сме най-сетне текстове от великите историци, като Херодот и Плутарх, които са ни оставил

Още за автора

Елен Ренар

Виж повече

Коментари

Оставете своя коментар чрез профила си или се регистрирайте, за да добавите коментар.

ПРИЕМАМЕ ПЛАЩАНИЯ ЧРЕЗ ePay, PayPal, наложен платеж